Un nou concurs național și internațional de anduranță ecvestră – Cupa Shagya, Ediția a IV-a – s-a desfășurat în apropiere de București, la Buftea, pe tot cuprinsul zilei de 8 septembrie 2018.
Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv Shagya în parteneriat cu Federația Ecvestră Internațională, Federația Ecvestră Română, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov și Primăria Buftea.
Evenimentul s-a desfășurat din zorii zilei până la miezul nopții și a găzduit Campionatul Național de Anduranță Ecvestră pentru nivelurile 30 de km, 40 de km, 60 de km, 80 de km, respectiv 90 de km. Iar concursul internațional a cuprins probele CEI 1* 90 de km, CEI 2* 120 de km și premiera în România constituită de parcursul de cel mai înalt nivel: CEI 3* 160 de km, contribuind semnificativ la integrarea României pe harta internațională a acestei discipline.
Au participat zeci de sportivi și cai din România, Bulgaria, Ungaria și Polonia, concursul fiind deschis atât debutanților, cât și cailor și sportivilor cu cel mai înalt nivel de pregătire. Delegații internaționali au declarat în urma evenimentului că Buftea a devenit din nou centrul Anduranței Ecvestre în regiune, cu referință la succesul organizării Campionatului Balcanic anul trecut în același spațiu. „Sportivii și corpul tehnic internațional au revenit cu plăcere în România”, a declarat din partea organizatorilor domnul Viorel Dabija.
Jockey Club Român, în calitate de partener și la această ediție, a oferit trofeul omonim sportivului care a obținut Titlul de Campion Național în cea mai dificilă probă națională, cea de 90 de km CEN 1*.
Ana Maria Berejovschi, în urma unui sezon competițional excepțional, câștigă astfel Titlul de Campionă Națională a României pentru distanța de 90 de km pe calul ROUA, primind totodată Trofeul Jockey Club Român, dar și distincția „Pentru cel mai bun cal Shagya Arab născut și crescut în România” oferit de Asociația Shagya România proprietarului calului, Adrian Berejovschi.
Tânăra sportivă Ana Maria Berejovschi a reușit această performanță într-un timp de 6 ore, 12 minute și 58 de secunde și a înregistrat o viteză medie de 14,479 de km pe oră.
Câștigătoarea a acordat un interviu pentru site-ul jockeyclub.ro în care vorbește despre parcursul său în anul 2018 și reușita de la acest concurs. Acesta poate fi citit aici.
Ana Maria Berejovschi (Sursa: Facebook)
Titlul de Vicecampioană Națională pentru 90 de km a fost obținut de Oana Tomoioagă pe calul KINAN, crescut și antrenat de sportivă. Timpul realizat a fost de 6 ore, 36 de minute și 47 de secunde, cu o viteză medie înregistrată de 13,609 km pe oră.
Oana Tomoioagă, unul dintre sportivii de vârf ai anduranței din România, a primit cu acest prilej distincția „Pentru cel mai bun cal Pur Sânge Arab născut și crescut în România” oferit de Asociația Română a Calului Arab de Curse.
Medalia de Bronz a revenit lui Curcă Marius pe calul SIGLAVY – BAGDADY XVII-25, înregistrând un timp de 6 ore, 59 de minute și 11 secunde, cu o viteză medie de 12,882 km pe oră.
La festivitatea de premiere din cadrul acestei probe au participat doamna Marilena Mladin Brădișteanu – președinte al Federației Ecvestre Române, domnul Sorin Soveja – secretar general al Federației Ecvestre Române, domnul Constantin Avramescu – vicepreședinte de onoare Jockey Club Român, domnul Viorel Dabija – președintele Clubului Sportiv Shagya și al concursului, domnul Alexandru Vaida – viceprimaul orașului Buftea și, nu în ultimul rând, domnul Ahmed Al Samarraie, invitat special, Presedintele Societății Internaționale Shagya.
Celelalte probe naționale i-au avut câștigători pe Dinu Solojan și calul THEA la 40 de km, Ana Alexandra Diaconu și calul BELA câștigând proba de 60 de km. Proba internațională de 90 de km, CEI1*, a fost câștigată de Martin Kolev din Bulgaria, pe calul MAFIA. Proba internațională de 120 de km, CEI2*, a fost câștigată de Enya Marie Promberger, pentru România, pe calul AMIRAH TAKKO.
Proba de înalt nivel internațional, cea de 160 de km, a fost câștigată de Katina Lyutova din Bulgaria pe calul ARTUR.
Concursul poartă numele rasei de cai Shagya Arab, la initiativa presedintelui de concurs, Viorel Dabija, din dorinta de a promova această rasă deosebită care s-a format chiar pe teritoriul României, la Rădăuți, dar și la Babolna, Ungaria. Caii Shagya Arab, fiind înrudiți cu caii arabi, dovedesc aptitudini excepționale pe distanțe lungi, fiind adevărați camarazi de drum.
Anduranța ecvestră este considerată „un sport de maturitate pentru cai”; călareții împrumută din calitățile nobile ale cailor și dovedesc, la rândul lor, disciplină și maturitate sportivă. Spre deosebire de alte competiții ecvestre, la anduranță contează finalizarea parcursului și nu neapărat locul ocupat în clasament, caii și sportivii care reușesc să încheie parcursul cu succes primind persmisiunea oficială de a concura la nivel superior la următorul concurs. Altfel spus, caii care au dovedit semnalmente excelente din punct de vedere al pregătirii fizice, stării de sănătate și antrenamentului, fiind monitorizați riguros pe parcursul competiției de către medicii veterinari acreditați pentru această disciplină, au primit permisiunea de a concura la un nivel superior.
Din punct de vedere al organizării și monitorizării concurenților, concursul a beneficiat și de această dată de logistica folosită la Campionatul Mondial, organizatorii țintind să îndeplinească toate condițiile pentru găzduirea Campionatului European de Anduranță Ecvestră în România.
________
Citiți și articolele:
Galerie foto
© Clubul Sportiv Shagya, Facebook