Societatea de încurajare pentru îmbunătățirea rasei cailor în România

Încurajarea sporturilor hipice în România

 

 

În anul 1991, inițiativa de a relua activitatea a aparținut unui grup de membri Jockey Club, însufletiți de Manole Filitti. Aceştia făceau parte din Club încă de dinainte de 1948 și printre cei care au răspuns la acest apel s-au numarat Constantin Bălăceanu-Stolnici, principele Matei Basarab Brâncoveanu, Mircea Coandă, Gheorghe Cristoveanu, Gheorghe Anton, Alexandru Paleologu, Sandu Pherikyde, Vlad Skeletti, Vlad Stolojan (soțul Sandei Stolojan de la Radio Europa Liberă), o parte dintre ei locuind peste hotare în acel moment. De altfel, dupa 1990, unii membri ai Clubului s-au întors în țară și au reluat legăturile cu Jockey Club.

 

Redobândindu-și statutul său juridic, la scurt timp de la reluarea activității, Jockey Club și-a asumat din nou rațiunea și, deopotrivă, misiunea care a stat la baza fondării sale: încurajarea sporturilor hipice în România.

 

 

 

Medalia jubiliară emisă cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la înființare – 8.01.2000

 

 

 

În continuare, an de an, Jockey Club este prezent la cele mai importante concursuri hipice organizate în țară, oferind distincții organizatorilor și premii concurenților câștigători.

 

Astfel că, la scurt timp de  la reluarea activităţii, în anul 1992 s-a disputat Premiul Jockey Club cu prilejul mai multor curse de hipism organizate la Piatra Neamț.

 

În anul 1996 a avut loc o premieră în viaţa hipică românească: reluarea curselor de galop de la Mangalia, organizate sporadic în perioada ante-revoluţionară. Jockey Club s-a implicat foarte activ în organizarea logistică a spaţiului şi a finanţat refacerea paddock-ului, boxelor si block-start-ului.În anul 1996 s-au organizat aici nouă reuniuni duminicale. S-au prezentat la start cai pur sânge englez şi arab din hergelii de stat şi private. La ultima reuniune, în cursa a 4-a din cele 8 disputate, s-a alergat Premiul Jockey Club, la care au participat 8 cai pur sânge englez. Din partea Jockey Club s-au acordat premii pentru locul I, dar şi pentru ceilalţi participanţi pentru încurajare. Reuniunile la Mangalia au continuat şi în anii următori, până în 2004, excepţie făcând anul 1998.

 

Tot în anul 1996 s-a desfăşurat la World Trade Center „Salonul Internaţional al Calului”, organizat de Federaţia Ecvestră Română şi Societatea Naţională „Cai de rasă” împreună cu Jockey Club, prin sprijinul membrilor săi.

 

Jockey Club-ul a fost prezent în cadrul Salonului în fiecare an, printr-un parteneriat încheiat cu Societatea Naţională „Cai de rasă” şi Loto Pronosport, finanţând unele activităţi şi acordând premii.

 

Între anii 2000 şi 2002, la hipodromul de la Mangalia s-a disputat cursa dotată cu „Premiul Memorial Manole Filitti”, pe distanţa de 2000 de metri rezervată cailor pur sânge englez.

 

În primăvara anului 2005, Jockey Club a organizat o sesiune internaţională de prezentări intitulată „Calul pur sânge englez în România şi în Irlanda. Creştere, organizare de curse. Perspective.” Evenimentul a beneficiat de aportul unor experţi precum Tony Warkins, manager general al EquiDat Ireland şi Michael O’Hagan, manager general al Irish Thoroughbred Marketing.

 

Cu sprijinul Jockey Club Român au avut loc dezbateri pentru aprobarea Legii Calului în România, în urma cărora, în acelaşi an, 2005, s-a înfiinţat Autoritatea Hipică Naţională, în subordinea Ministerului Agriculturii. Jockey Club avea un membru desemnat prin lege în Comitetul Director al Autorităţii, prin persoana domnului doctor Ilie Georgescu. Deoarece guvernul nu a putut acorda de la început spaţiul necesar de funcţionare, Autoritatea a funcţionat în perioada ianuarie 2006 – mai 2006 la sediul Jockey Club. Prin lege, acest organism era însărcinat cu întocmirea Stud-Book-ului pentru toate rasele de cai, inclusiv pentru rasa pur sânge englez. În anul 2010, din nefericire, această autoritate a fost desfiinţată.

 

În continuare, în anul 2006, la Hipodromul de la Nisa din Franţa s-a disputat proba intitulată „Cupa Jockey Club Român”.

 

Drept recunoaştere a trecutului său, din anul 2011 Jockey Club Român este membru observator în cadrul Federaţiei Internaţionale a Autorităţilor Organizatoare de curse de galop (IFHA), unde a fost invitat în mai multe rânduri la reuniunile anuale de la Paris, încă din anul 1992.

 

 

_______________________________

 

Vă recomandăm să continuaţi lectura cu articolul despre Eforturile pentru reînfiinţarea hipodromului.

 

De asemenea, vă invităm să citiţi cronicile celor mai recente evenimente hipice la care am participat.

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club