Unul dintre sportivii români cu rezultate excepționale în anul 2018 este Ana Maria Berejovschi. Eleva în clasa a XI-a a reușit performanța remarcabilă de a obține Locul I la patru competiții succesive de Anduranță Ecvestră, toate câștigate pe calul său, ROUA.
Finalul de an competițional i-a adus Titlul de Campioană Națională în cea mai dificilă probă națională CEN 1* 90 de km din cadrul concursului internațional „Cupa Shagya, Ediția a IV-a”, reușită prin care a primit, de altfel, Trofeul Jockey Club Român, distincția „Pentru cel mai bun cal Shagya Arab născut și crescut în România” oferită de Asociația Shagya România pentru ROUA, cal care a obținut atunci și titlul de „Best condition” în proba internațională CEI 1* 90 de km unde Ana Maria a obținut Locul al II-lea.
Se poate spune că ați avut cu adevărat un an competițional încununat de succes. Ne puteți spune câteva cuvinte despre reușita voastră din 2018?
Ana Maria Berejovschi: Primul concurs de anul acesta a fost cel de 80 de km la Rădăuți, probă pe care am câștigat-o. A urmat „Cupa Federației la Anduranță”, la Otopeni, pe care am câștigat-o și, în sfârșit, „steaua” pe care mi-am dorit-o foarte mult – Titlul pe care l-am obținut la finalul anului competițional pentru concursul de 90 de km.
Probele menționate au avut fiecare, așadar, 80 de km și, finalizându-le cu succes, ați primit permisiunea de a concura într-o probă superioară, cea de 90 de km.
A.M.B.: Da, este nevoie de două probe de 80 de km finalizate. Prima mea cursă de 80 de km a fost la Buftea, anul trecut, și iată că dupa un an de muncă am trecut cu Roua de o altă etapă, proba de 90 km CEI prin care sunt clasată pe lista oficială FEI (Federația Ecvestră Internațională).
Și anul trecut ce loc ați obținut la concursul de la Buftea? (n. red. Campionatul Balcanic și Cupa Shagya, Ediția a III-a, 2017).
A.M.B.: La Buftea am obținut Locul I la Juniori.
Felicitări! Cum a fost concursul care v-a adus Titlul de Campioană Națională în cea mai dificilă probă națională?
A.M.B.: Mulțumesc mult. Concursul a fost unul foarte frumos. A fost o plăcere să concurez pe un astfel de parcurs și mă bucur foarte mult de rezultat. Mulțumim mult organizatorilor pentru toate eforturile depuse pentru reușita acestui eveniment. Cum a fost vorba despre primul meu parcurs de 90 de km, s-a simțit acea diferență de 10 km care m-a indus puțin în eroare, însă cel mai important lucru este că am terminat parcursul cu bine și calul s-a simțit la fel, foarte bine. Sunt foarte bucuroasă că am reușit să încheiem împreună cu succes această provocare, știu că am dat totul din mine dorindu-mi această victorie care a încheiat atât de frumos anul 2018.
Împreună cu ROUA sunteți într-o frumoasă curbă ascendentă. Ce ne puteți spune despre calul care v-a purtat în atâtea victorii succesive?
A.M.B.: Împreună cu calul meu – Roua – întotdeauna! Este un cal Shagya Arab născut și crescut în România și are o fire foarte blândă, cooperantă. Este o iapă de 11 ani, foarte inteligentă, foarte înțeleaptă; știe imediat ce e de făcut și uneori parcă îmi citește gândurile. Roua e foarte gingașă în toate aspectele dar și când vine vorba de alimentație astfel că avem grijă de ea să primească tot ce e mai bun pentru caii de performanță.
De cât timp lucrați cu ROUA?
A.M.B.: În primele competiții, fratele meu a concurat cu ea (n.red. Mihai Berejovschi) și după un timp am primit-o eu. O avem pe ROUA de șase ani, din care în cealaltă jumătatate a carierei sale eu am lucrat cu ea, de aproximativ trei ani. Iapa a cumulat ceva experiență fiindcă fratele meu a mers cu ea chiar și la 120 de km 2*, la concursul de la Samorin din 2016, unde a obținut Locul V, și apoi a obținut Locul III cu Echipa României la Campionatul Balcanic din 2015.
Cu astfel de rezultate, ce planuri aveți în cariera competițională? Unde țintiți pe viitor?
A.M.B.: Cât mai departe! Tot cu ROUA, bineînțeles. Îmi doresc mult să ajungem la 120 de km (n.red: după 90 de km, următorul nivel este cel de 120 de km). Și, de asemenea, la anul vom lua un alt cal pe care îmi doresc să-l antrenez și să ajung cât mai departe cu el, cel puțin pe atât pe cât am ajuns cu ROUA.
Cum a început totul, de unde ați deprins pasiunea pentru cai?
A.M.B.: De când m-am născut am fost înconjurată de cai. Primul cal pe care m-am suit a fost calul bunicului pe care îl folosea la căruță, când aveam în jur de 5 ani. Am ținut mult la el. Acum se poate spune că de la un cal de căruță am ajuns să avem cai campioni. Anduranța ecvestră a fost inițial pasiunea tatălui meu pe care ne-a transmis-o și nouă (n.red.: dl. Adrian Berejovschi). Suntem patru frați, cu toții concurăm în competițiile de Anduranță. Fratele meu, Mihai, este ca un antrenor pentru mine. Îmi spune ce tip de antrenamente să fac, mă întreabă cum a fost parcursul, cum s-a comportat calul și dacă e nevoie îmi dă mereu sfaturi utile. Sora mea, Brejovschi Gabriela, a participat și ea anul acesta pentru prima dată la un concurs de anduranță și a obținut Locul I la 40 de km cu calul TIANA la concursul organizat la Turda în aprilie.
Cum ne puteți descrie o zi de antrenament?
A.M.B.: Ne trezim în zori, la 5 dimineața și începem parcursurile. Avem bucle făcute, trasee bine stabilite, atât în relief de deal, cât și în relief plan. Însă de acum vom lua o pauză, cum s-a încheiat sezonul competițional.
O binemeritată pauză după astfel de rezultate! Felicitări și mult succes la concursurile din 2019!
Mulțumim mult! Mulțumim și pe această cale Jockey Clubului Român pentru toată susținerea.
Galerie foto
Foto: Shagya Romania, Facebook
_____________
Înapoi la secțiunea Interviuri.
Citiți și articolele: