Luni, 4 martie 2019, saloanele Jockey Club au găzduit evenimentul de lansare a volumului „Familia Moruzi din Trapezunt. Scurt studiu genealogic” de Florin Marinescu, istoric și cercetător dedicat studiilor românești și elenistice stabilit în Grecia. Cartea a apărut la Editura Corint în cadrul colecției „Istorie cu blazon” coordonate de Filip – Lucian Iorga.
La eveniment au luat cuvântul autorul cărții, Elena Lazăr, traducător și editor, Mihai Dimitrie Sturdza, istoric, și Filip – Lucian Iorga, istoric, iar expunerile invitaților au fost moderate de Ana Antonescu, director editorial al Editurii Corint. Fiecare dintre cei invitați au subliniat faptul că volumul de față este o importantă contribuție adusă istoriei familiilor vechi din perioada fanariotă, lucrare ce va deveni cu siguranță un instrument foarte util viitorilor cercetători.
„Florin Marinescu a consacrat o parte din eforturile sale istoriografice familiei Moruzi, ilustrată în istoria noastră prin doi domni (Constantin Dimitrie și fiul său, Alexandru Constantin) și mari dregători în veacul fanariot, dar și prin câteva personalități ale vieții publice românești în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a celui următor. Nu-I amintesc decât pe Dimitrie C. Moruzi (1850–1914) din ramura basarabeană, scriitor apreciat, autorul zguduitoarei cărți Pribegi în țară răpită (1912), pe Sebastian Moruzi (1865–1950), din ramura de la Pechea, unchiul matern al istoricului Gheorghe I. Brătianu, deschis către problemele cu care se confruntau țăranii români și încrezător în putința de a le veni în ajutor (naivitate rău răsplătită), și pe medicul Alexandru C. Moruzi (1900–1957), specialist de primă mână în domeniul neurochirurgiei. Să nu-l trecem cu vederea nici pe bunicul acestuia, personaj celebru al vremii sale, «cneazul» Dimitrie P. Moruzi (1847–1916), din ramura de la Zvoriștea, prefectul Poliției Capitalei, pe seama căruia au circulat multe glume.” ȘTEFAN S. GOROVEI
„Colecția «Istorie cu blazon» aduce în atenția publicului povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi simţul datoriei. Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură «cu ştaif», reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri”, spun inițiatorii colecției.
________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.
Citiți și articolele:
Lansarea volumului „Între două miercuri”, parte din colecția „Istorie cu blazon”
Lansarea volumului memorialistic „Povestiri din alte vremi” de Constantin Avramescu
Lansarea volumului „Carnete de război” de Grigore Romalo
Galerie foto