Joi, 18 octombrie 2018, saloanele Jockey Club Român au găzduit evenimentul de lansare a volumului Între două miercuri. Jurnalul unei crime misterioase de Maria Popescu. Cartea a apărut, în traducerea Rodicăi Vintilă, la Editura Corint, parte din colecția „Istorie cu blazon” coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga.
Volumul tratează istoria uneia dintre puținele erori judiciare din Elveția postbelică și prezintă șirul evenimentelor unei crime, în viziunea Mariei Popescu, născută Câmpeanu, descendentă a unor vechi faimilii boierești. Autoarea a fost condamnată, în anul 1946 în Elveția, pentru o crimă pe care nu a comis-o.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Gilbert Monney-Câmpeanu, fiul autoarei Maria Popescu, invitat special din Elveția pentru acest eveniment, prof. univ. Maria – Ioana Vintilă – Rădulescu, apropiată a familiei autoarei și fiica traducătoarei Rodica Vintilă, și istoricii Alina Pavelescu și Filip – Lucian Iorga. În calitate de moderator a fost Ana Antonescu, director editorial al Editurii Corint.
Cartea a fost publicată inițial în anii ’60 în germană și franceză și s-a bucurat de mare succes, având în vedere că tratează un caz celebru în epocă, a relatat domnul Monney – Câmpeanu care a făcut o scurtă istorisire a apariției editoriale, menționând că volumul de față, în limba română, a așteptat mai bine de 13 ani să poată fi publicat, neprezentând interes pentru editurile românești până la întâlnirea cu Filip – Lucian Iorga și Editura Corint.
Doamna Maria – Ioana Vintilă – Rădulescu a vorbit despre relația specială dintre autoare și traducătoare și valorile unei prietenii de o viață, precum și despre trăsăturile unui caracter nobil aparte cunoscute la Maria Popescu, o persoană demnă și dreaptă care nu ar fi putut comite vreodată o crimă. În continuare, doamna Alina Pavelescu a vorbit despre importanța acestei cărți pentru recuperarea memoriei exilului românesc și despre calitățile romanești ale unei astfel de istorii trăite de Maria Popescu în Elveția anilor ’40.
Domnul Filip – Lucian Iorga și-a început discursul vorbind despre genealogia doamnei Maria Popescu, descendentă a unor vechi familii boierești și a unor noi familii celebre în epocă, la fel de cultivate. Domnul Iorga a completat spunând că sunt încă foarte multe de recuperat în domeniul memoriei elitelor românești, existând un interes din ce în ce mai ridicat din partea publicului de a afla istorii care au fost interzise decenii întregi, colecția „Istorie cu blazon” fiind un bun exemplu prin cele peste 30 de titluri publicate de la apariția colecției.
„Avem în continuare lipsurile noastre în a recupera o istorie scufundată, pierdută (…) încă sunt persoane care se tem să își împărtășească poveștile (…), dar iată că istoria elitelor românești se continuă, și în străinătate, iar faptul că limba română se păstrează, chiar și după atâtea generații, e foarte emoționant pentru mine.” Filip – Lucian Iorga
Despre volum:
Titlul Între două miercuri. Jurnalul unei crime misterioase este apariția incitantă din colecția Istorie cu blazon, coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga.
„Faptele diverse au pasionat dintotdeauna publicul. Cel despre care este vorba în această carte a fost unul dintre cele mai cunoscute în Elveția postbelică. Avea toate ingredientele. Un mediu al străinilor bogați, o Elveție care ieșea din epoca restricțiilor și a cartelelor alimentare, frustrată în anii de război, care se confrunta cu un grup de oameni bogați, pentru care totul sau aproape totul era permis.
În distribuția acestei piese într-un act se regăseau Stelian, „bătrânul onorabil”, fost ministru al justiției; Maria, nora, frumoasă și cheltuitoare; Victor, soțul pirpiriu și înșelat; François, amantul, fiul uneia dintre cele mai vechi familii din Geneva; Dinu, vărul, mijlocitor și hărțuit; Lina, servitoarea elvețiană, găsită moartă, înainte de a apărea alte presupuse omoruri sau tentative. Totul într-o ambianță de suspiciune și care presupune turpitudine. (…)” – fragment din prefața cărții, redactată de Gilbert Monney-Câmpeanu, fiul autoarei Maria Popescu.
________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.
Galerie foto
© Jockey Club