În seara zilei de joi, 1 feburarie, Jockey Club a găzduit evenimentul de lansare a volumului „Carnete de război” de Grigore Romalo. Cartea a apărut la Editura Corint în continuarea colecției „Istorie cu blazon”, cu prilejul evenimentelor ce marchează Centenarul Primului Război Mondial.
Au luat cuvântul: Dan Romalo, fiul autorului, prefațator și îngrijitor al ediției, Georgeta Filitti, istoric, Sergiu Iosipescu, istoric militar, Filip – Lucian Iorga, coordonatorul colecției „Istorie cu blazon”. Evenimentul a fost moderat de către Ana Antonescu, director editorial al Editurii Corint.
Filip-Lucian Iorga: „Jurnalul de front al lui Grigore Romalo este una dintre cele mai interesante mărturii inedite din timpul Primului Război Mondial, publicate în România cu ocazia Centenarului. Documentul a fost păstrat timp de un secol în familie și este publicat acum pentru prima dată […]. Dramatica mărturie este scrisă cu inteligență, luciditate și umor. Cartea conține și desene ale autorului, din carnetele de război.
Autorul, Grigore Romalo, urmașul mai multor familii boierești românești, era nepotul de fiică al diplomatului Iancu Bălăceanu, care a avut un rol determinant în aducerea lui Carol I pe tronul României, la 1866, și fiul doctorului Eduard Romalo, medic al Curții Regale sub Ferdinand I. La rândul său, Grigore Romalo a făcut parte din faimoasa „Birjărie”, grupul de prieteni ai Principelui Carol, viitorul rege Carol al II-lea.”
„Câtă angoasă și suferință la câteva sute de metri, din care nu vedem și nu auzim nimic. Trebuie să fi trecut prin asta ca să-i poți înțege pe bieții oameni. Câteodată parcă înnebunești. Acest război este considerat ca o calamitate inumană, ceva ce trebuie să înduri, ca un mare flagel medieval. Sfârșești prin a te crede fratele dușmanului, gândindu-te că și el împărtășește soarta aceasta monstruoasă. Ți se pare imposibil că voința umană este cea care a declanșat asta și o întreține cu dragoste. Aproape că ura față de inamic dispare instinctiv. ” – Grigore Romalo
Colecția „Istorie cu blazon” este istoria elitelor autentice. Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite îi îndeamnă pe cititori să recupereze istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri.
___________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.
Galerie foto