Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Gestul nobil făcut de Răzvan Bozan în favoarea tinerei generații. Interviu

Gestul nobil făcut de Răzvan Bozan în favoarea tinerei generații. Interviu

Publicat: 2017/01/20

 

 

 

 

 

 

În rândurile ce urmează, vă invităm să citiți interviul acordat de Răzvan Bozan pentru site-ul jockeyclub.ro. Călărețul și antrenorul Răzvan Bozan a vorbit despre strategia prin care abordează un concurs de echitație, despre performanță și valorile dobândite în timp prin lucrul cu caii.

 

Cu acest prilej am aflat despre gestul nobil pe care l-a făcut Răzvan Bozan neparticipând la Campionatul Balcanic, în favoarea elevei sale, Ștefana Ilaș.

 

 

 

 

 

 

 

Câștigarea unui concurs depinde de o multitudine de factori. Spuneți-ne care sunt acele elemente care contează în pregătirea unei probe importante.

 

 

Sunt momente când trebuie să aleg, iar aici fiecare călăreț acționează în felul lui. Sunt anumite decizii de luat, o anumită strategie de abordat, sunt detalii de ordin tehnic ce trebuie luate în considerare, pe care  le vezi foarte bine când faci recunoașterea parcursului.

 

Și atunci dacă te raportezi foarte bine la fiecare obstacol – iar aici contează foarte mult încrederea în cal – fără îndoială că vor crește șansele de reușită.

 

E importană rutina de zi cu zi de la antrenamente, contează concursurile de dinainte, dacă este calul în formă, depinde cât de mult îl cunoști, îl simți. Sunt momente în care poți să ceri un pic mai mult de la el, alte momente când știi că nu e în cea mai bună formă și, astfel, mai bine aștepți…

 

 

 

Așadar, ține de un anumit respect pe care călărețul ar trebui să-l manifeste față de psihologia calului… Cum apare această deprindere de a lucra cu calul de sport?

 

 

Bineînțeles. Trebuie să cunoști psihologia calului în mod profund. Pentru că fiecare cal e diferit. Nu există cai identici din acest punct de vedere, ca și oamenii. Noi trebuie să fim capabili să lucrăm cu fiecare tip de cal, să-i citim, să-i înțelegem. Nu trebuie să schimbăm caii după noi, noi trebuie să ne adaptăm cailor.

 

 

 

La Salonul Calului ați reușit o performanță remarcabilă. Ați câștigat proba Trofeul Jockey Club dar și proba de nivel A într-o competiție deschisă cu cei care au câștigat anul acesta Titlurile Balcanice. Felicitări! Ce v-a făcut să câștigați împreună cu Quickborn?

 

Vă mulțumesc frumos. Au fost două parcursuri destul de dificile, destul de pretențioase (n. red.: în calitate de șef de pistă a fost invitat Gilbert Remy din Luxembourg). Șansele sunt la fel pentru toată lumea (n.red.: Din 9 sportivi calificați în baraj, 7 au terminat cu 0 puncte penalizare – competiția a fost foarte strânsă, iar câștigătorul a fost cel cu timpul cel mai bun). Se pare că de data asta am fost mai în formă decât am fost la concursurile anterioare și lucrurile au mers în favoarea noastră.

 

 

 

 

 

Ce ne puteți spune despre Quickborn?

 

Este un cal Westfalen în vârstă de 12 ani. Îl am de când avea 6 ani. Am avut și alte rezultate bune cu el și mă bucur că am evoluat foarte bine în ultimul timp. La proba de nivel A de la Salonul Calului am fost în formă amândoi, lucrurile au mers cum ne-am dorit să meargă – de altfel, tot timpul ne dorim să câștigăm la fiecare concurs, cum e și normal, acum a contat și partea de noroc.

 

 

Eleva dvs., Ștefana Ilaș, a câștigat Titlul de Campioană Balcanică la Copii în 2016. A impresionat o arenă întreagă prin curajul său. Cum ați reușit această performanță având în vedere că tânăra amazoană se afla în anul său de debut competițional?

 

 

A evoluat foarte bine, este cert un rezultat foarte bun pe care orice sportiv și l-ar dori. Am pornit fără pretenții foarte mari, știind că se afla în anul său de debut. S-a ambiționat foarte mult, a avut încredere. Este un copil tare talentat. Cum am reușit? Prin multă muncă, eforturi mari din partea tuturor, a părinților. Am fost o echipă.

 

 

 

Sursa: Facebook FER

 

 

Dvs. nu ați evoluat la Campionatul Balcanic din această toamnă. Mulți s-ar fi așteptat să vă găsească pe lista de start.

 

Nu am participat, într-adevăr, dar am lăsat-o pe ea la Copii cu Quickborn. Pentru a menține calul într-o formă bună, era prea mult să participăm amândoi cu el. Și iată că strategia noastră a funcționat, Ștefana câștigând Medalia de Aur la Copii individual, dar și la Echipe, cu Echipa României.

 

 

Ați făcut un gest neașteptat și nobil. Cum ați decis să-i lăsați Ștefanei Ilaș calul?

 

Am avut multă încredere în ea. E foarte talentată, cum vă spuneam. Sperăm să se descurce foarte bine la Campionatul European din acest an, dacă putem ajunge.

 

 

IMG-20170120-WA0009

 

 

Se spune că unele valori, astăzi, le putem împrumuta de la cai, de la antrenamentul de zi cu zi, în preajma lor. Ce valori ați dobândit dumneavoastră prin echitație?

 

 

Dorința de a fi învingător. Caii au acest lucru de la sine, e în natura lor. Multe campionate câștigate, recompensa muncii de echipă e greu de pus în cuvinte când câștigi un mare premiu.

 

Lucrul cu calul m-a ajutat să fiu mai răbdător. Când petreci mai mult timp cu ei, înveți să-i înțelegi pas cu pas, să devii mai maleabil, mai înțelegător și să știi când e momentul potrivit să capeți mai mult curaj. E frumos să descoperi acest sentiment, când prindem încredere unul în celălalt. Când trecem cu bine peste situații mai dificile, provocări. Sunt parcursuri mai grele unde diferența o face clar relația foarte bună dintre cal și călăreț. Acelea sunt momente când chiar ne ajutăm reciproc. Iar toate acestea vin numai prin multă muncă depusă cu foarte multă seriozitate. Dar și recompensele sunt uluitoare.

 

 

Numele de Bozan este unul cu rezonanță în echitația românească. Este vorba despre tatăl dumneavoastră, Alexandru Bozan. Se spune că datoria copiilor este să-și depășească părinții. Ați ajuns în punctul în care puteți spune că l-ați depășit?

 

 

N-aș putea să mă compar niciodată cu el. De la el am învățat tot. Am început la vârsta de 8 ani, îndrumat de el. Am lucrat împreună foarte mulți ani. Am avut ocazia să stau în străinătate (în Spania, 10 ani) unde, fiind singur, am putut pune în practică tot ce am învățat de la el.

 

 

Se poate compara România cu Spania, în domeniul echitației?

 

Spania e foarte departe față de România. Dar se pare că și la noi lucrurile au luat amploare. Sperăm să rămână pe același făgaș ascendent.

 

 

Ce lipsește în România pentru ca acest sport să se dezvolte cât mai mult?

 

Ce lipsește: lipsesc sponsorii. Să ajute cluburile, sportivii, ca ei să poată participa la cât mai multe concursuri internaționale. Dacă participi, devii mai competitiv, capeți experiență, mai multă rutină de performanță, atât pentru tine cât și pentru cai.

 

 

Ar conta dacă am avea din nou o rasă de cal de sport românesc?

 

Ar conta, desigur. În acest moment, caii din ziua de azi, aduși de afară sunt foarte valoroși. În timp, poate cu multe eforturi depuse în mulți ani, am putea aduce din nou rasa de cal de sport românesc la o performanță înternațională.

 

 

14448990_1256506141075677_6173871314538024761_n

 

 

Ne puteți spune ce planuri de viitor aveți în cariera competițională?

 

În acest moment ne pregătim pentru concursurile de iarnă de la Prejmer (n.red.: lângă Brașov). Sunt deja programate primele concursuri ale anului 2017 (n.red.: două week-end-uri consecutive, în perioada 27-29 ianuarie și 3-5 februarie, cu intrare liberă).

 

Ne pregătim pentru Campionatele Naționale, Balcanice. Ne-am dori să participăm și la Campionatele Europene de Copii, împreună cu Ștefana Ilaș. Sperăm să aducem acasă rezultate bune pe plan internațional, în funcție de cum evoluează lucrurile.

 

 

Cât de mult contează concursurile de iarnă de la Prejmer?

 

 

Aceste competiții de sală le tratăm mai mult sau mai puțin ca niște antramente esențiale, antrenamente care ne ajută să ne perfecționăm, să corectăm unele lucruri din competițiile anterioare, pentru a ne crește șansele spre obținerea rezultatelor bune în acest an.

 

 

Ce le puteți spune celor care își doresc să ia primele lecții de echitație?

 

Echitația este un sport nobil pe care toată lumea îl poate practica. Un sport foarte, foarte frumos. Este mai greu, mai ales la început, deoarece există o așa-zisă teamă de cal. Dar, în general, caii sunt foarte cuminți și merită încercat.

 

Sunt cluburi foarte multe la noi care oferă primele lecții. Aici poți fi îndrumat pas cu pas de un instructor sau antrenor, iar apoi, dacă îți dezvolți aptitudini și poți să continui, poți trece la alt nivel și trepat se poate atinge un nivel de performanță.

 

 

 

 

 

IMG-20170120-WA0001

 

 

Despre Răzvan Bozan

 

Răzvan Bozan practică echitația de la vârsta de 8 ani, îndrumat de tatăl său, Alexandru Bozan, ce face parte din „Generația de aur” a echitației românești. Multimplu Campion și Vice-campion național, Răzvan Bozan a obținut Titlul de Vice-campion Balcanic în anii 2015 și 2014. De asemenea, la începutul anilor 90 a obținut calificarea la Campionatul European de Tineret, alături de Aurel Cojocariu și Ștefan Stoica. În anul 2016 a obținut Titlul de Campion Național cu echipa CSM Sibiu.  În prezent, Răzvan Bozan face parte din echipa CSM Sibiu în calitate de sportiv profesionist. Totodată, este unul dintre cei mai apreciați antrenori români.

 

 

 

Galerie foto

 

 

© Sixteen Photography, Dragoș Coman, Luxury Photo – Video, Arhiva personală Răzvan Bozan

 

 

 

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club