Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / „Cred cu tărie că România poate fi un punct important în Europa pentru anduranța ecvestră” – Interviu cu Viorel Dabija despre concursul „Cupa Shagya” de sâmbătă, 3 iunie

„Cred cu tărie că România poate fi un punct important în Europa pentru anduranța ecvestră” – Interviu cu Viorel Dabija despre concursul „Cupa Shagya” de sâmbătă, 3 iunie

Publicat: 2017/06/02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sâmbătă, 3 iunie, va avea loc concursul naţional şi internaţional de anduranţă ecvestră Cupa Shagya România, organizat în parteneriat cu Federația Ecvestră Română și Federația Ecvestră Internațională. Evenimentul,  aflat la cea de-a doua ediţie, se va desfăşura la 70 de km distanță de București, la Sălcioara, Dâmboviţa, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 8:00 şi culminând cu decernarea premiilor la ora 18:00. Intrarea va fi liberă.

 

 

 

Shagya-Romania-FB22-e1472075766770

 

 

Concursul poartă numele rasei de cai Shagya Araber și cuprinde probe naţionale cu un parcurs de 30 de km, 40 de km, 60 de km şi 80 de km şi probe internaţionale cu un parcurs de 80 de km şi 120 de km.

 

Câştigătorul probei naţionale de 80 de km va primi Trofeul Jockey Club.

 

Iubitorii de cai de toate vârstele se pot bucura în această sâmbătă de natură, în spațiul generos de la Sălcioara care cuprinde peste 35 de hectare pe malul râului Dâmbovița.

 

În rândurile de mai jos vă invităm să citiți un interviu cu domnul Viorel Dabija, președintele Asociației Shagya România și inițiatorul acestui eveniment.

 

 

 

11128825_829498383753747_2569338465685994904_n

 

 

 

Care sunt cele mai importante aspecte legate de acest concurs?

 

Viorel Dabija: În primul rând ne bucurăm să spunem că România va intra, prin acest concurs, pe harta competițiilor europene de anduranță ecvestră. Organizarea țintește să se ridice la nivelul Mondialelor de anul trecut, prin aceeași logistică.

 

Un alt lucru important este numărul cailor înscriși la start. Vor concura 55 de cai – un număr impresionant pentru a doua ediție a competiției, din care 20 de cai sunt înscriși în probele internaționale.

 

Prin acest concurs ne-am propus să încurajăm participarea unui număr cât mai mare de călăreți și, în mod deosebit, să încurajăm debutanții. De aceea, nu se percep taxe de concurs, totul este oferit din partea organizatorilor și prin sprijinul deosebit de important al sponosorilor. Sunt unele competiții afară unde înscrierea este și de 200 de euro de călăreț. De asemenea, furajarea cailor și boxele sunt gratuite, facilități acordate tot în virtutea promovării acestui sport în România.

 

Ne bucurăm foarte mult că la această ediție avem alături sprijinul Jockey Club Român, prin premiul special ce va fi acordat câștigătorului celei mai importante probe naționale, aceea de 80 de km.

 

 

Ce premii vor mai fi oferite?

 

V.D. Fondul total de premiere este de 4500 de euro + un premiu special de 500 de euro acordat calului care dovedește cea mai bună condiție fizică. De asemenea, vom acorda o diplomă și pentru călărețul care se distinge cel mai mult prin fair play.

 

 

Ce țări participă la competiție?

 

V.D.: Sunt călăreți veniți din Slovacia, Bulgaria și Anglia.

Iar arbitrii sunt din România, Franța, Austria, Ungaria, Bulgaria și Grecia, un staff tehnic cu care colabărăm foarte bine, în special cu reprezentanții Bulgariei. Concursul, de altfel, este organizat în colaborare cu Federația Ecvestră Română și Federația Ecvestră Internațională.

 

 

Cum puteți defini un concurs de anduranță ecvestră?

 

V.D. Îi putem spune „anduranță” (este un termen internațional) sau „maratonul cailor” unde sportivii și caii își demonstrează rezistența pe lungimi mari de teren. Motto-ul este să termini cursa: „To finish is to win.” La finish, se ține cont foarte mult de condiția calului din toate punctele de vedere. La această competiție, calul nu este forțat și nu este împins peste limite fiindcă totul este atent monitorizat de către arbitrii și medicii veterinari aflați pe parcursul competițional.

 

Fiind vorba de distanțe foarte mari de parcurs, publicul poate vedea calul doar la start și la finish, însă va fi un „cue point” unde caii se vor opri și acest moment va fi transmis pe un monitor de mari dimensiuni.

 

 

10250161_811017038935215_6296358287278241780_n

 

 

Ce alte activități sunt disponibile pentru public?

 

V.D. În tot restul acestui timp, toți cei care vor fi prezenți – și îi așteptăm în număr cât mai mare – se vor putea bucura de o zi petrecută în natură. Spre deosebire de alte competiții, natura este de partea noastră aici. Ne aflăm pe malul natural al Dâmboviței, cu toată vegetația specifică, pe o surpafață de 35 de hectare; sunt poienițe, șesuri. Este ceva cu totul unic pentru concursurile de anduranță din România. E loc și pentru 20.000 de persoane, dacă sporturile ecvestre s-ar putea bucura de popularitatea avută în trecut.

 

Tot la capitolul petrecere a timpului liber în natură, noi am pregătit și un bar precum și spații de unde se pot servi clătite, popcorn și alte specialități. De asemenea, Târgoviște este aproape, pentru cei care doresc să facă un mic popas înainte de a reveni la decernarea premiilor de la ora 18:00.

 

 

 

Ce planuri aveți în viitorul apropiat pentru activitatea dedicată rasei Shagya Araber?

 

V.D. În primul rând, trebuie să vorbesc despre două entități fondate recent: este Clubul Sportiv Shagya România, implicat în organizarea acestei competiții și Asociația Shagya România – o asociație profesionistă dedicată proprietarilor și crescătorilor rasei Shagya Araber.

 

În septembrie vom organiza Campionatul Balcanic de Anduranță Ecvestră ce se va desfășura pentru prima dată în România. Evenimentul va avea loc pe 23 septembrie, iar succesul concursului internațional de mâine va conta foarte mult în perspectiva organizării acestui mare Campionat. Iar a doua zi după „Balcaniadă” vom avea încă un concurs internațional.

 

Iar despre planurile de viitor, vă pot spune că anul trecut am organizat Cuppa Shagya România, un concurs național, aflat la prima ediție, iar succesul său ne-a motivat să organizăm în 2017 cele două internaționale și, nu doar atât, ci și Campionatul Balcanic. Se pare că toate se vor concretiza în 2017. Așa că următorul pas ar fi să îndrăznim să țintim și la Campionatele Europene. Avem nevoie, bineînțeles, de un raport pozitiv al Comisiei internaționale, însă ne păstrăm optimismul.

 

Cred cu tărie că România poate fi un punct important în Europa pentru anduranța ecvestră. Țintim să ajungem în top 10 concursuri europene și nu mai e mult până la atingerea acestei performanțe.

 

Foarte importanți sunt susținătorii și sponsorii, instituțiile pe care ne bazăm pentru atingerea acestui vis. De aceea, ne bucurăm foarte mult că avem Jockey Clubul alături, inclusiv prin președenția de onoare a domnului Dan Fortunescu – Aron, vicepreședinte Jockey Club Român. O instituție de calibru internațional precum este Jockey Club ne ridică, pur și simplu, moralul.

 

 

Trofeul Jockey Club

 

 

 

Când ați început activitatea în sprijinul rasei Shagya Araber?

 

V.D. Am început cu Asociația crescătorilor Shagya acum 3 ani și jumătate și am ajuns la concluzia că pentru a putea promova rasa de cal Shagya, nu se poate decât prin sport și, mai ales, prin dezvoltarea acestui sport în România. Așa ne-am gândit să fondăm un club sportiv anul trecut, în martie. Ne bucurăm că acum CS Shagya România are cei mai mulți sportivi legitimați din domeniul anduranței ecvestre. Suntem numeroși și sper să creștem și mai mult.

 

Avem un membru din partea clubului în Comisia Națională de Anduranță – domnul Mircea Mihai, și asta ne bucură foarte mult. E un club tânăr, cu ambiții mari și aspirații pe măsură.

 

Anul trecut, spunem noi acum, am avut un concurs de bun simț, însă de acum ne dorim să tindem către o normalitate de nivel internațional.

 

Cu toții ne implicăm. E o muncă mare de echipă pentru o mare pasiune: calul. Contează enorm sprijinul sponsorilor, partenerilor, al sportivilor și al părinților lor, fiindcă mulți dintre călăreți sunt tineri, de unde provine cel mai mare entuziasm al nostru.

 

Când ai așa multă muncă, trebuie să fii optimist, trebuie să ai un dram de nebunie.

 

 

Spuneați că sunt mulți tineri în concurs. Ce vârste au debutanții?

 

V.D. Cel mai mic e un tânăr de 13 ani, însă sunt și debutanti cu vârste de până la 50 de ani. Sporturile ecvestre, din fericire, pot fi practicate la orice vârstă. Ne bucură mult că există un număr semnificativ de debutanți înscriși la proba de 120 km.

 

De exemplu, o domnișoară de 14 ani din Franța s-a legitimat la noi în club pentru a participa la acest concurs, de asemenea, un domn din Cipru de 30 de ani concurează pentru clubul nostru la naționale. E un lucru extraordinar să ne mândrim cu sportivi străini care vin să se legitimeze și concurează pentru un club din România.

 

 

18301096_807811689384291_5433594278680345534_n

 

 

Așadar, putem spune că există interes din partea sportivilor internaționali?

 

V.D. Există, cum spuneam. Vin sportivi din altă țară, se legitimează la noi în club, primesc calul și concurează. Unii vin să facă voluntariat printr-un program special – există un acord cu o școală din Franța.

 

Un alt lucru important de menționat este faptul că am organizat un stagiu de pregătire cu o lună înainte de acest concurs, susținut de Cecile Demierre – multiplă campioană internațională. Stagiul a fost pregătit pentru sportivii din club. Este primul stagiu de pregătire organizat cu un sportiv mondial în România și suntem foarte mândri de acest lucru. A fost inițiativa prietenilor noștri francezi. Ne spuneau că o atmosferă de o asemenea prietenie nu au mai întâlnit din tinerețe. Toți sportivii au primit diplome de participare pentru stagiul care a presupus o parte teoretică și una practică pe o buclă de 20 de km.

 

Au fost foarte multe lucruri de învățat de la un asemenea sportiv cu experiență de top, sportiv care obișnuiește, de altfel, să ofere astfel de stagii în Dubai, o țară cu tradiție înaltă în creșterea cailor. Cecile a fost încântată de România, mai ales că Sălcioara e foarte aproape de Târgoviște și a putut descoperi istoria și tradițiile noastre.

 

Cu acest prilej ne-am propus să organizăm an de an astfel de stagii de pregătire pentru ridicarea și promovarea acestui sport în România.

 

 

18402867_807810579384402_4529936603337594397_n

 

 

Vă dorim mult succes la acest concurs și în susținerea tuturor aspirațiilor!

 

V.D. Vă mulțumesc mult și așteptăm să vină un public cât mai numeros la concursul din 3 iunie!

 

 

 

 

Mai multe amănunte, vă invităm să aflaţi accesând site-ul organizatorilor, Asociaţia Crescătorilor şi Proprietarilor de Cai Rasa Shagya Arab din România:

http://shagyaromania.ro/

 

 

Despre desfăşurarea primei ediţii, vă invităm să citiţi în articolul realizat de domnul doctor Ilie Georgescu:

http://jockeyclub.ro/cronici/shagya-araber-romania-din-nou-pe-val

 

 

_______

 

Vizitați și secțiunile: Cronici, Interviuri

 

 

 

Galerie foto

 

© Shagya România

 

 

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club