Lansarea revistei glossy Calul a fost evenimentul monden al saptamanii. Jockey Club, un loc dedicat exclusiv barbatilor, i-a adunat pe principesa Margareta, printul Radu, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici.
In comunicatul care a precedat-o, revista a fost descrisa ca fiind scoasa in conditii de lux, dar fara nici o ambitie comerciala si dedicata exclusiv cunoscatorilor – pe scurt, adevaratei lumi bune a Bucurestiului, cei care mostenesc aristocratia interbelica. Pe langa figuri ale lumii literare (Ioan Grosan, Traian T. Cosovei), curiosii i-au putut vedea pe principesa Margareta si printul Radu, pe sculptorul Florin Codre si Barbu Brezianu, ultimul exponent in viata al generatiei ‘30, acum in varsta de 96 de ani.
Vedeta adunarii, principesa Margareta, nu a luat cuvantul, Jockey Club fiind (cum a remarcat curtenitor Balaceanu-Stolnici), pe model britanic, “dedicat exclusiv barbatilor, ca un loc de refugiu”.
“Avem si in Ardeal cumparatori de cai“
Primul care a luat cuvantul a fost Constantin Balaceanu-Stolnici, care a spus ca “revista e speciala prin subiect – dedicata calului, unul din cele mai frumoase animale”; am mai aflat ca “revista contine articole despre cal sub toate aspectele sale, inclusiv despre relatia omului cu calul, care incepe in Paleoliticul Superior” si ca “nu e o revista ca un ziar, ci una de colectie, care incearca sa reinventeze traditia calului. Statul comunist a detestat acest animal – a distrus hipodromul, a facut sa dispara hergheliile”. In continuare, academicianul a dat cuvantul sculptorului Florin Codre, “dublu specialist in cal – un mare pasionat si, pe de alta parte, unul din cei mai buni sculptori de cai din Europa”, care a reliefat dimensiunile civice ale patrupedului, exprimand “un firicel de speranta ca nu e totul pierdut. Daca vom reinvata sa colaboram cu acest animal, vom reinvata sa dialogam si cu ceilalti”.
Radu de Hozenhollern a fost alaturi de sotia sa, principesa Margareta – “Cand Alteta Sa Regala si cu mine am aflat de lansarea revistei «Calul magazin», am decis in mod spontan ca suntem alaturi de acesti oameni”. El a vorbit apoi despre “largirea rolului de leadership” si le-a adus un elogiu lui Barbu Brezianu, Cristian Topescu, “model de principialitate o jumatate de secol”, si, nu in ultimul rand, elitei romanesti, “tot mai puternica, mai stapana pe ea”. Din identitatea nationala, a spus Alteta Sa, “nu pot sa lipseasca nici elitele, nici caii”. Daca societatea romaneasca ignora calul, a detaliat printul, “ignora o parte din identitatea sa nationala”.