Radu Ilioi, pe calul QUINTENDER, a câștigat sâmbătă, 26 septembrie, la Equestria, Trofeul Jockey Club din cadrul Finalei Circuitului Salonul Calului, ediția 2015.
La scurt timp de la câștigarea ultimului mare trofeu al sezonului competițional 2015, Radu Ilioi a acordat un interviu pentru site-ul Jockey Club în care vorbește despre QUINTENDER, despre valorile care contează în menținerea performanței sportive, urmând ca la final să ofere câteva sfaturi pentru cei care vor să ia primele lecții de echitație.
Foto © Bianca Pavel
Felicitări pentru câștigarea Trofeului Jockey Club! Ce ne puteți spune despre parcursul probei?
Radu Ilioi: Mulțumesc! Un parcurs frumos, dar, în același timp, cu suficiente puncte cheie sau tehnice care trebuiau rezolvate, unde a contat foarte mult pregătirea de peste an a calului și călărețului. Barajul a necesitat același lucru, tehnicitate și viteză. La start au fost cai foarte buni, foarte iuți și cu experiență bogată.
Ce calități considerați că v-au ajutat mai mult în câștigarea acestui Trofeu?
R.I.: M-am bazat foarte mult pe calitățile calului, în primul rând, pe experiența mea și pregătirea de peste an.
Cum l-ați descrie pe QUINTENDER și relația pe care o aveți cu el?
R.I.: QUINTENDER e un cal relativ tânăr, are 7 ani. A avut un traseu bun și anul trecut, iar anul acesta și-l continuă cu rezultate foarte bune. De anul trecut lucrez cu el, cred că va fi un cal foarte bun pentru Echipa României. Îi mai trebuie puțină experiență. Are foarte multă personalitate și colaborează foarte bine, e un adevărat luptător. Avem o relație foarte bună pentru că are foarte multă încredere în mine.
Ne puteți relata în câteva rânduri câte ceva despre caii pe care i-ați iubit cel mai mult?
R.I.: Sunt mulți. I-aș aminti pe BORNEO, pur sânge englez, SFIOASA, pur sânge englez, câștigători de Grand Prix-uri internaționale. L-aș aminti pe NAUM – a câștigat peste 8 mari premii, etape de mari premii, era gidran, ar fi fost calificat la Finala Cupei Mondiale, la Campionatul Mondial. L-aș aminti pe AGRESOR, a câștigat peste 10 Etape de Cupă Mondială. De asemenea, CHAMPAGNE a câștigat Etape de Cupă Mondială și Cupe de Națiuni, la fel și ceilalți doi, participant la Europene. BRUTUS ar fi putut avea aceeași carieră, nu avea decât 8 ani.
Radu Ilioi și BRUTUS, foto © Sixteen Photography
Care sunt secretele prin care ați menținut performanța de-a lungul timpului?
R.I.: Seriozitate, antrenamente… neapărat un plan bine pus la punct și dorința de a te ține de el, de a ști unde vrei să ajungi. E foarte important să nu te bucuri de ceea ce poți obține repede, sunt câștiguri efemere, sunt rezultate care nu contează.
Ce lucruri considerați că ar merita îmbunătățite în domeniul sporturilor hipice din România?
R.I.: E nevoie de planuri și obiective realiste care se pot obține cu certitudine, important este să fie urmărite pas cu pas. Sunt, din păcate, foarte mulți ce se întorc de pe drumul pe care au pornit, considerându-l un drum prea greu și, într-un final, renunță să rămână pe el.
V-ați inspirat din performanța altor călăreți în cariera Dvs.?
R.I.: M-am inspirat, deci se poate, atâta timp cât rămâi serios și cu picioarele pe pământ.
Cum a fost pentru Dvs. sezonul competițional 2015?
R.I.: A fost un sezon bun, dar nu cel mai bun. Momentan pregătesc cai tineri și sper să apar cât de curând cu ei și în probele mari.
Sunt cai născuți în România?
R.I.: Sunt născuți în România, dar din părinți germani.
Ce ne puteți spune despre planurile de viitor?
R.I.: Planurile le țin pentru mine și mă țin de ele. Îmi aduc aminte, când eram cu BRUTUS, că eram aproape sigur că am să ajung la Olimpiadă – de aceea, nu îmi place să fac planuri mari, să vorbesc mult despre ele, mai bine le pun în practică.
Ce sfaturi le puteți oferi celor care sunt la început de drum în echitație?
R.I.: Să-și iubească caii cu adevărat, nu să-i folosească, ci să-i iubească. Să nu se folosească de ei ca de niște lucruri, să nu uite că sunt ființe, că sunt animale cu suflet, au trăirile lor, se simt bine, se simt rău, se simt și ei singuri sau dezorientați sau speriați.
E un lucru fantastic să te apropii de cal, să ai foarte mult curaj, foarte multă încredere. Veți vedea că veți obține o cu totul altă viziune față de viață, față de ce se întâmplă în jur.
La primele lecții nu e nevoie de un cal anume, de un antrenor anume, ci contează foarte mult apropierea și relația specială ce se creează între doi parteneri – omul și calul.
Galerie foto
Foto © Bianca Pavel, © Sixteen Photography, © Ruth Rusby