Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Aurel Cojocariu: „Echitația e un mod de viață. Trebuie să fii 100% conectat”

Aurel Cojocariu: „Echitația e un mod de viață. Trebuie să fii 100% conectat”

Publicat: 2016/07/26

 

 

 

 

 

Aurel Cojocariu a câștigat de curând Trofeul Jockey Club din cadrul competiției naționale Salonul Calului, Etapa a II-a. Cu 0 puncte penalizare și cel mai bun timp din competiție, călărețul de la CSA Steaua a câștigat Trofeul pe calul LUCY LIU, aflat în proprietatea sa.

 

Sportivul a obținut și locul al IV-lea pe calul REBEL, aparținând lui Suszi SenOgrinji. La start s-au prezentat 22 de cai, iar în baraj s-au calificat 14, proba dovedindu-se a fi una dintre cele mai spectaculoase la Salonul Calului.

 

În urma competiției, Aurel Cojocariu a acordat un interviu în care vorbește despre provocările Trofeului Jockey Club, despre caii care i-au adus rezultate remarcabile în carieră, despre filosofia sa de lucru, dar și despre planurile de viitor.

 

 

 

foto Sixteen Photography 037A2008

                                              Aurel Cojocariu și LUCY LIU. Foto: Sixteen Photography

 

 

 

 

Felicitări pentru câștigarea probei Trofeul Jockey Club! Care au fost provocarile probei în parcurs dar și în baraj?

 

Mulțumesc mult! În parcurs, provocarea a fost să termin cu 0 puncte penalizare pentru a intra în baraj. De data asta au fost foarte mulți cai în baraj. Cred că am fost destul de motivat, ținând cont de faptul că au fost mulți favoriți în baraj: CASSIUS, GRANINI, SPACEHOPPER,  QUICKBORN… Ziua a fost bună și pentru mine și pentru LUCY LIU, am riscat și am câștigat.

 

 

 

La ce vă referiți când spuneți că ați riscat?

 

Am mers destul de tare. Nu am mai ținut cont de stil atât de mult, am galopat destul de repede. La un moment dat, conducea Ionel Bucur cu CASSIUS, eu deja aveam un loc 3 cu REBEL, înainte să intru cu LUCY LIU.

 

 

Înregistrarea parcursului din baraj:

 

 

Video Doru Gogulancea

 

 

 

Ați câștigat Trofeul Jockey Club cu LUCY LIU, dar și locul IV cu REBEL, din 22 de concurenți. Care au fost ingredientele succesului de sâmbătă?

 

Aș putea spune că secretul constă în… concursuri. Anul acesta am văzut un progres al cailor mei. Faptul că au fost suficiente competiții se reflectă asupra performanțelor cailor.

 

 

Ce ne puteți spune despre relația cu LUCY LIU?

 

E o iapă foarte rapidă, e favorita mea. Lucrăm împreună de peste un an. Înainte doar o antrenam când o pregăteam pe Irina Mateescu pe LUCY LIU. E un cal foarte special, foarte activ și pe teren, și în grajd. Are 9 ani. Chiar îmi e dragă.

 

 

Dar despre REBEL?

 

Despre REBEL… Acum e prima dată când îl promovez într-un parcurs mai mare, se pare că a fost un succes. Intenționez să fac probe mari cu el în continuare. Până acum nu era gata pentru astfel de probe.

 

 

Veți concura la Campionatul Balcanic?

 

Nu am cal de probe mari, din păcate. În ultimii ani am suferit foarte mult din această cauză. Cred că sunt ultimul Campion Balcanic care nu concurează pe un cal de probe mari, de Grand Prix.

 

 

Cu LUCY LIU, de exemplu, nu puteți concura în probe de Grand Prix?

 

E un risc foarte mare. Riști să strici un cal într-un astfel de parcurs dacă el nu este pregătit fizic și genetic pentru astfel de competiții. Am încercat cu diverși cai însă am văzut și am înțeles că nu sunt la nivelul respectiv.

 

 

Vă amintitți cu ce cai ați obținut Titlul de Campion Balcanic?

 

Cu DUENDE și CONTRADICTION. Cu DUENDE am luat atunci Medalia de Aur. Din păcate, de atunci, România n-a mai obținut acest Titlu la Seniori. Se fac aproape 10 ani.

 

 

La Festivitatea de premiere, juriul v-a prezentat în calitate de Maestru al sportului. Vă amintiți care au fost performanțele care v-au ajutat să obțineți acest Titlu?

 

Asta s-a întâmplat prin anii ’90. Am câștigat foarte multe locuri I internaționale, am câștigat Campionatul Național la Seniori.

 

 

Cu ce cai ați obținut atunci rezultatele cele mai bune?

Cu SFIOASA, ZENIT, DECAR, MENUET s.a.

 

 

Ce sfaturi le-ați da călăreților aflați la început de drum?

 

Trebuie să fie foarte pasionați. Să trateze totul cu cea mai mare seriozitate: antrenament, muncă, disciplină. E un sport care se face cu multă disciplină și grijă față de cai. E o expresie foarte adevărată: să fie oameni de cai. În sportul ăsta, dacă nu iubești acest animal, nu progresezi.

 

 

Vă amintiți cum ați decis să faceți performanță?

 

Totul a fost din mers, fiind copil pasionat… Am început în comunism, acum 30 de ani.

 

 

Foto Sixteen Photography 037A2012

                                              Aurel Cojocariu și LUCY LIU. Foto: Sixteen Photography

 

 

 

Cât de mult diferă situația de atunci față de acum? 

 

Atunci ne asigura Statul totul: deplasări, competiții, acum le suportă propietarii… și nu e întotdeauna ușor. În condițiile în care e un sport foarte scump.

 

 

Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți antrenori. Cum vă simțiți concurând în probe alături de elevii dvs.?

 

Foarte bine, ma bucur foarte tare când un elev mă întrece. Majoritatea, când ajung la facultate se cam retrag din sport, din păcate.

 

 

Ce sfaturi le-ați da celor care vor să ia primele lecții de echitație?

 

În primul rand, să-și aleagă un instructor adecvat și autorizat. Și să găsească un cal adecvat. La noi lumea e foarte deschisă, sunt mulți care pot oferi oricând lecții de echitație.

 

 

 

 

 

foro ruth rusby2

                                                                                                    Foto: Ruth Rusby

 

 

Ce considerați că lipsește cel mai mult în echitația din România?

 

Aici ar fi vorba de cai. Pentru că România a avut o generație de sportivi foarte buni și cai de nivel mare. Este nevoie de o herghelie de cai de sport pentru sărituri. Cei mai mulți cai sunt importați. În rest, cred că avem baze sportive foarte bune, foarte bine dotate, sunt deja mai mulți profesioniști: potcovari, doctori veterinari.

 

 

Care sunt valorile în care Dvs. credeți cel mai mult?

 

Foarte multă seriozitate dublată mereu de pasiune. E un sport care îți cere să te dedici. E un mod de viață. Trebuie să fii 100% conectat. E important să ai o echipă bine pregătită în spate: îngrijitori foarte buni, doctori veterinari, potcovari.

 

 

Dacă ar fi să vă caracterizați stilul sportiv, ce cuvinte ați alege?

 

Unul singur: perfecționism.

 

Am avut o perioadă când nu câștigam și mergeam mereu la stil. A merge la stil înseamnă să nu alergi, să mergi frumos, să întorci elegant. Eu sunt chiar perfecționist. E nevoie de multă răbdare pentru asta.

 

 

Aurel Cojocariu si Lucy Liu

                                                  Aurel Cojocariu și LUCY LIU. Foto: Dragoș Bărbulescu

 

 

 

Ce planuri de viitor aveți în cariera de performanță?

 

Sunt în căutarea unui cal de Grand Prix, cum vă spuneam. Sau a unui cal pe care să-l formez pentru Grand Prix. Sper să îl pot găsi curând.

 

Pe de altă parte, fiind antrenorul Lotului Național de Copii, mi-aș dori să avem rezultate bune și foarte bune la Campionatul Balcanic, mai ales că se ține la noi.

 

(n.r. Campionatul Balcanic de Sărituri peste obstacole se va desfășura în România, în perioada 1 – 4 septembrie 2016, la Clubul de echitație Regatul Cailor.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Aurel Cojocariu

 

Aurel Cojocariu este Campion Balcanic, deține numeroase Titluri de Campion Național, a participat de două ori la Campionatul European – la Tineret și Seniori, la numeroase competiții internaționale, Campionate Mondiale militare. Deține Titlul de Maestru al Sportului și practică echitația de performanță de peste 30 de ani. În prezent este sportiv legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București și este antrenorul mai multor tineri călăreți.

 

 

 

____________

 

Înapoi la secțiunea Interviuri.

 

 

 

 

 

Galerie foto

 

 

© Sixteen Photography, Dragoș Bărbulescu, Equestria, Ruth Rusby

 

 

 

 

 

 

Următoarele competiții de sărituri peste obstacole se vor desfășura după următorul calendar:

 

 

25 – 28 august – Concurs internațional CSI 1* la Clubul Regatul Cailor din Adunații Copăceni – Finala Grand Prix Jockey Club Tour

1 – 4 septembrie – Campionatul Balcanic de Sărituri peste Obstacole, la Regatul Cailor

15 – 8 septembrie – Finala Campionatului Național de Sărituri peste Obstacole, la Regatul Cailor

22 – 25 septembrie – Finala Circuitului Salonul Calului, la Equestria

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club