După un parcurs în așteptare și atacând după ultima turnantă, Nordic Blue și jocheul Valentin Atanasov au câștigat Premiul Jockey Club «Alexandru Plagino» la reuniunea care a încheiat sezonul competițional pe anul 2020.
Duminică, 22 noiembrie 2020, la Complex Hipodrom Ploiești a avut loc reuniunea tradițională „Premiul de închidere” prin care pasionații sporturilor hipice au putut urmări încă o dată evoluția cailor – atleți pe care i-au putut admira și pe cuprinsul celorlalte 13 reuniuni ale anului. Evenimentul a cuprins cinci curse de trap și două de galop – organizate de Jockey Club în parteneriat cu CSM Ploiești.
Redeschiderea programului de alergări este programată în luna martie 2021, conform anunțului făcut de organizatori, când toți iubitorii cailor speră să poată fi prezenți în tribune pentru încurajarea sportului.
Cu prilejul reuniunii de duminică, Jockey Club a decis inaugurarea starting gate–ului care a servit ambelor curse de galop, din dorința anunțată și la reuniunea anterioară, aceea de a conduce acest sport după virtutea standardelor internaționale și, implicit, de a readuce recunoaștere calului pur sânge englez din România. Cele două curse incluse în program au fost Premiul Jockey Club «Alexandru Plagino», pe distanța de 1.800 de metri, și Premiul EcoElectric, pe distanța de 1.100 de metri. Fondul de premiere a fost în valoare de 6.000 de lei, respectiv 4.000 pentru cea de-a doua cursă. Înregistrarea înregii reuniuni estte disponibilă la această adresă.
Premiul Jockey Club «Alexandru Plagino»
Locul I: în fața spectatorilor online, murgul NORDIC BLUE, născut în Bulgaria, din Nordic Waltz (IRE) și By Lisken (GER), a câștigat cursa cu jockey Valentin Atanasov, din poziția de favoriți și într-un timp de 1:52.8, sub culorile proprietarului – antrenor Omer Memur. În această cursă au luat startul șapte cai. Nordic Blue a mai câștigat și premiul inaugural oferit de Jockey Club la reuniunea anterioară, amănunte în acest articol.
Locul al II-lea: NIRWANA (GER), din Campanologist (USA) și National Dress (GB), jockey Bagoly Szabolcs, proprietar – antrenor Bogdan Georgian. Timp realizat: 1:55.7
Locul al III-lea: LIVELY LYDIA (GB), din Charm Spirit (IRE) și Coventina (IRE), jockey Sandu Octavian, proprietar – antrenor Cam Talip. Timp realizat: 1:56.6
Clasamentul complet al reuniunii se află pe site-ul CSM Ploiești, la această adresă.
La ambele curse, fondul de premiere a fost destinat primilor trei cai plasați, conform deciziei Comitetului Alergărilor din cadrul Jockey Club, rațiunea principală a evenimentului fiind aceea de a susține proprietarii și crescătorii de cai pur sânge englez din România și, implicit, de a menține continuitatea alergărilor, în special în această perioadă în care fenomenul sportiv este puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie.
Premiul EcoElectric
Locul I: AINMIRE din Marea Britanie – din Tobougg (IRE) și Ames Souer (IRE) – a câștigat cursa dominând parcursul de 1.100 de metri încă de la semnalul de start, cu jockey Ion Munteanu Virgil, proprietar – antrenor. Timp realizat: 1:13.5.
Locul al II-lea: MAYDAY, iapa născută în România din Odiseu (RO) și Moda (RO), jockey Constantin Daniel, antrenor Bela Gabos și proprietar Matei Florin. Timp realizat: 1:17.3.
Ceilalți doi concurenți înscriși în această cursă au fost descalificați.
În continuarea evenimentelor care au marcat împlinirea a 145 de ani de la fondarea instituției, Premiul Jockey Club «Alexandru Plagino» a fost dedicat celor 95 de membri fondatori care s-au reunit prin pasiunea pentru cai pentru a da României cel de-al treilea Jockey Club din lume. La 8 ianuarie 1875, primul vicepreședinte ales a fost Alexandru Plagino. Acesta a fost în funcție până în anul 1880, coordonând, alături de Dimitrie Grigore Ghica și Gheorghe Manu, care s-au alăturat mai târziu, activitatea Clubului care a inclus organizarea primelor curse de cai după regulamentele occidentale.
Alexandru Plagino (1821-1894) s-a născut într-o familie boierească de origine greacă, deținătoare a unor întinse moșii în zona Râmnicului Sărat. Era nepotul de fiică al Domnitorului Alexandru Moruzi, care a domnit în mai multe rânduri, atât în Țara Românească, cât și în Moldova. Era, de asemenea, strănepot al Domnitorului Constantin Moruzi și urmaș al familiei Rosetti. Alexandru Plagino a ocupat numeroase funcții de răspundere: prefect al Poliției din București (1850-1851), mare logofăt (1852), secretar de stat (1854-1856), senator și deputat, ministru de Finanțe în guvernul Țării Românești (1861-1862), președinte al Senatului României (1869-1871), trimis special la Madrid și Lisabona în vederea recunoașterii Independenței României, ministru plenipotențiar al României în Italia (1885-1891) și Marea Britanie (1891-1893).
Cea de-a doua alergare de galop, Premiul EcoElectric, a fost o cursă de sprint, pe distanța de 1.100 de metri, dezvăluind calitățile înnăscute ale calului-atlet Pur Sânge Englez, considerat cel mai rapid cal din lume. Compania care a dat numele acestui premiu nu se află la prima acțiune în sprijinul cailor. Prin calitatea de furnizor românesc de independență energetică, EcoElectric a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a opri cheltuielile cu energia electrică a unui adăpost pentru 60 de cai, cheltuieli care se ridicau la suma de 900 de lei lunar prin folosirea unui generator care funcționa cu benzină. Adăpostul a primit, astfel, un sistem de energie regenerabilă format din șase panouri fotovoltaice, costurile lunare fiind reduse la 0, iar atmosfera fiind eliberată de 1.500 de kg de CO2.
Comisari de curse au fost membri ai Comitetului Alergărilor din cadrul Jockey Club.
____________________________
Înapoi la secțiunea Cronici sportive.
Galerie foto
© Jockey Club, Complex Hipodrom Ploiești, overwiev.ro