Luca Ruxandariu a câștigat duminică la Regatul Cailor trofeul Grand Prix Jockey Club, alături de calul BAMBOO. Sportivului i-a revenit, totodată, și locul al III-lea alături de calul QUINHON SD, iar pe locul al II-lea s-a clasat Norbert Schumann pe calul CEMBALO.
Foto: © Daniel Angelescu
La Clubul de echitație Regatul Cailor s-a desfășurat în perioada 2 – 5 iulie 2015 concursul național de sărituri peste obstacole Grand Prix Jockey Club, organizat în parteneriat cu Federația Ecvestră Română.
Pe ordinea de start au evoluat călăreți de la cele mai bune cluburi de echitație din România cărora li s-a alăturat, de această dată, și un sportiv reprezentând Federația Ecvestră din Turcia. Călăreții și-au disputat primele locuri în rândul a 16 probe cu grade diferite de dificultate, ȋncepând cu probele destinate copiilor, amatorilor, sportivilor şi cailor debutanți. Probele cele mai complexe, dar și cele mai spectaculoase, rezervate călăreților profesionişti, au fost Finalele Bronze Tour, Silver Tour și Grand Prix Jockey Club.
Miza cea mare a întregului concurs a fost câștigarea Trofeului Grand Prix Jockey Club, reprezentând o etapă importantă din Grand Prix-ul României. Proba s-a disputat duminică prin evoluția celor 13 cai înscriși în concurs, aplaudați de fiecare dată de publicul prezent în număr mare în tribune.
În barajul probei s-au calificat cei doi sportivi bucureșteni: Norbert Schumann, de la Clubul CSA Steaua, și Luca Ruxandariu, de la Clubul Felix Țopescu, singurii călăreți care au terminat prima manșă a probei cu 0 puncte de penalizare, luând în considerare faptul că parcursul a fost deosebit de complex, amenajat la nivelul concursurilor internaționale. Prima manșă a presupus o înălțime de 1,40 m a obstacolelor, iar în barajul probei, acestea au atins nivelul de 1,50 m.
Norbert Schumann Foto: © Daniel Angelescu
Pentru a câștiga acest Grand Prix, parcursul a cerut sportivilor calități precum rezistență la distanța lungă de parcurs (prin cele 12 obstacole amenajate și cele 15 sărituri de făcut), adaptare rapidă, capacitatea de forță a calului pentru abordarea înălțimii obstacolelor și îndemânare excelentă în relația de comunicare cu calul, toate sub presiunea timpului limită acordat, de 95 de secunde. Barajul probei, pe de altă parte, a pus la încercare calități de viteză și forță, pe un parcurs de doar 5 obstacole.
Luca Ruxandariu a câștigat, cu acest prilej, cel de-al patrulea Grand Prix în acest sezon, sporindu-și semnificativ șansele în obținerea titlului de „Sportivul anului 2015” la sărituri peste obstacole. Luca Ruxandariu a câștigat anul acesta, alături de BAMBOO, Grand Prix-ul de la Viena, Grand Prix-ul Jockey Club de două ori și Marele Premiu al Municipiului București.
La această adresă puteți urmări un interviu cu Luca Ruxandariu realizat pentru site-ul Jockey Club, la scurt timp după câștigarea celui de-al patrulea Grand Prix.
Foto: © Daniel Angelescu
Rezultate Grand Prix Jockey Club
Locul I: Luca Ruxandariu, pe calul BAMBOO, proprietar Alina Becali, de la Clubul de echitație Felix Țopescu, rezultat: 0 puncte penalizare (în barajul probei)
Locul II: Norbert Schumann, pe calul CEMBALO, proprietar Alexandra Mladin Brădișteanu, CSA Steaua, cu 8 puncte penalizare (în barajul probei)
Luca Ruxandariu și Norbert Schumann, Foto: © Daniel Angelescu
Rezultate în prima manșă a probei:
Timp acordat: 95 de secunde
(un obstacol doborât = 4 puncte de penalizare, depășirea timpului permis = 1 punct penalizare)
Locul III: Luca Ruxandariu, pe calul QUINHON SD, aflat în proprietatea sportivului, 5 puncte de penalizare, într-un timp de 96 de secunde (1 punct penalizare pentru depășirea timpului permis)
Locul IV: Bogdan Leonte, pe calul CON CHARM, proprietar Ionuț Cluceru, de la Clubul gazdă, Regatul Cailor, cu 5 puncte de penalizare, într-un timp de 96,56 de secunde (1 punct penalizare pentru depășirea timpului permis)
Locul V: Patrick Petre, pe calul CONVERTA, aflat în proprietatea Elenei Dima, de la Clubul Felix Țopescu, 8 puncte de penalizare, în 87,41 de secunde, obținând cel mai bun timp înregistrat în cadrul acestei competiții.
La ceremonia de premiere, cei patru sportivi au fost felicitați de către doamna Marilena Mladin Brădișteanu, vicepreședinte al Federației Ecvestre Române, domnul Răzvan Andrei Mocanu din partea Jockey Club, domnul Valentin Canea, directorul de concurs, domnul Alexandru Iavorovski, președintele juriului, și domnul Catalin Dumitrașcu, oferind câștigătorilor ceasuri Guess.
Foto: © Daniel Angelescu
Sărituri peste 1,90 m înălțime
Sâmbătă s-a remarcat în mod deosebit evoluția călăreților înscriși în „Proba 6 bare”, una dintre cele mai spectaculoase din concurs, cu atât mai mult cu cât sportivii au avut de întâmpinat și rafalele de ploaie torențială. Proba a presupus un parcurs cu obstacole de înălțimi variate, începând cu 1,15 m până la 1,90 m, înălțimea ultimului obstacol.
Clubul Regatul Cailor, de altfel, ne-a obișnuit prin organizarea de concursuri prin exigența înălțimii obstacolelor de nivel internațional. Amintim, cu acest prilej, Finala Campionatului Național de Forță de anul trecut, câștigată de Cristina Dulugeac prin săritura uluitoare peste zidul de 2 metri, stabilind un nou record național alături de calul COLANY.
Revenind la „Proba 6 bare”, cel mai important obstacol a fost cel format din 6 elemente amenajate la distanțe mici între ele, solicitând sportivilor 6 sărituri succesive prin care au avut de dovedit calități excepționale de viteză în linie dreaptă și încredere în capacitatea de forță a calului pentru a sări ultimul obstacol din parcurs. La această probă de curaj s-au înscris 10 cai, dintre care patru s-au calificat în primul baraj și doar unul în barajul al doilea, care, de altfel, a câștigat proba detașat. Este vorba despre calul GORDON și amazoana Teodora Popescu, o surpriză pentru cei mai mulți spectatori, pentru că, de această dată, proba nu a fost câștigată de călăreții obișnuiți ai podiumurilor naționale.
Foto: © Daniel Angelescu
Rezultatele acestei probe pot fi consultate la finalul articolului, alături de câștigătorii Bronze Tour și Silver Tour.
Pe parcursul întregii zile de sâmbătă, elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu” au putut urmări din tribune desfășurarea probelor 6 bare, Bronze Tour și Finala Silver Tour. Această vizită face parte din proiectul de încurajare a sporturilor hipice în rândul tinerilor, inițiat de Jockey Club în acest sezon sportiv.
Concurs internațional în acest week-end la Regatul Cailor
Marii absenți ai acesui concurs au fost Cristina Dulugeac și Ionuț Ursache, însă cu siguranță că spectatorii îi vor revedea săptămâna aceasta, tot la Regatul Cailor, unde se va desfășura singurul concurs internațional de sărituri peste obstacole al anului în România. Concursul va avea loc în perioada 9 – 12 iulie, iar cele mai spectaculoase probe pot fi urmărite în week-end, îndeosebi duminică la proba dotată cu trofeul Grand Prix Jockey Club.
Cei mai buni sportivi români vor lupta pentru trofee alături de sportivi din Belgia, Croația, Grecia, Bulgaria, Turcia, însă și pentru punctele care le pot aduce calificarea la Campionatul European de sărituri peste obstacole.
De altfel, majoritatea covârșitoare a cailor pe care evoluează sportivii români este formată din cai născuți în Europa. Sperăm că prin acest pedigree și prin îndemânarea sportivilor noștri să obținem rezultate excepționale la Europene.
Buna desfășurare a concursului a fost asigurată de domnii Valentin Canea, director de concurs, Alexandru Iavorovski, președintele juriului de teren, Claudiu Seliștean, reprezentând comisia de apel, domnul dr. Vadim Vîrgolici, reprezentând comisia veterinară, alături de întreaga echipă oficială acreditată de Federația Ecvestră Română.
Spectatorii, veniți în număr mare la acest eveniment, au fost întâmpinați cu o surpriză din partea organizatorilor: tribuna-restaurant a fost ridicată cu un metru, pentru o și mai bună panoramă a întregului parcurs, oferind motive în plus publicului să nu rateze nici un eveniment în acest sezon la Regatul Cailor.
—————————————-
REZULTATE Grand Prix Jockey Club
2 – 5 iulie 2015
Rezultate Silver Tour
În barajul probei:
Locul I: Gheorghe Claudiu, pe calul CAPUCINO, proprietar Costel Costanda, pentru clubul de echitație CSA Steaua București, cu 0 puncte penalizare, într-un timp de 32,73 de secunde
Locul II: Feraru Marian, pe calul VERONA, aflat în proprietatea sportivului, pentru CSA Steaua București, cu 4 puncte de penalizare în 32,00 de secunde.
În prima manșă a probei:
Locul III: Luca Ruxandariu, pe calul SANDRA DU PONCEL, proprietar Anne Marie Bontea, pentru clubul Felix Țopescu, 4 puncte de penalizare în 83,39 de secunde
Locul IV: Luca Ruxandariu, pe calul GLORIA, proprietar Anne Marie Bontea, pentru clubul Felix Țopescu, 4 puncte de penalizare, în 88,34 de secunde
Locul V: Norbert Schumann, pe calul BELLE DE JOUR, proprietar Ștefania Stoica Schumann, pentru CSA Steaua București, cu 4 puncte de penalizare în 89,62 de secunde
Rezultate Bronze Tour
În barajul probei:
Locul I: Daria Peev, pe calul INTERMEZZO, aflat în proprietatea sportivei, pentru Clubul de echitație Equisport, 4 puncte penalizare în 49,10 secunde
Locul II: Armagan Ozgorkey, pe calul AMOROZO, aflat în proprietatea sportivului care a evoluat pentru Federația Ecvestră din Turcia, cu 8 puncte de penalizare în 40,57 de secunde
Locul III: Aurel Cojocariu, pe calul REBEL, proprietar Suszi SenOgrinji, pentru CSA Steaua București, cu 8 puncte de penalizare și 41,40 de secunde
Locul IV: Luca Ruxandariu, pe calul SISI, proprietar Dumitru Emanuel, pentru Clubul Felix Țopescu, cu 8 puncte de penalizare în 42,32 de secunde
Locul V: Anthony Shally, pe calul FILOU DE PICHOUX, aflat în proprietatea sportivului, pentru Agrointernational, cu 12 puncte de penalizare, în 45,28 de secunde
Rezultatele Probei 6 bare
Locul I: Teodora Popescu, pe calul GORDON, aflat în proprietatea amazoanei, pentru Clubul AgroTurism Slătioara, cu 0 puncte penalizare
Locul II: Aurel Cojocariu, pe calul REBEL, proprietar Suszi SenOgrinji, pentru CSA Steaua București, cu 4 puncte penalizare
Locul II: Luca Ruxandariu, pe calul WELLCOME proprietar Alexandra Moraru, pentru Clubul Felix Țopescu, 4 puncte penalizare
Locul IV: Ionuț Ștefan, pe calul SAN REMO, proprietar Ionuț Balint, pentru clubul Dragon, cu 8 puncte de penalizare
Sponsorii și partenerii evenimentului au fost: Jockey Club, Mastercard, Țiriac Auto, Affigen prin Heineken România, Guess Romania, Corona Garden, Radio Zu.
Înapoi la secțiunea Cronici.
Galerie foto
© Daniel Angelescu, furnizor al Casei Regale a României
© Jockey Club