Luca Ruxandariu a câștigat duminică Marele Premiu al Municipiului București alături de calul BAMBOO, într-o competiție națională, cu arbitraj internațional. Podiumul a fost revendicat de sportivii din București: alături de Luca Ruxandariu s-au aflat Bogdan Leonte pe locul al II-lea și Cristina Dulugeac pe locul al III-lea.
Luca Ruxandariu Foto: © Daniel Angelescu
Federația Ecvestră Română și Clubul de echitație Equestria au organizat în perioada 11 – 14 iunie 2015 concursul de sărituri peste obstacole Marele Premiu al Municipiului București.
Pe ordinea de start au evoluat călăreți de la cele mai bune cluburi de echitație din România care și-au disputat primele locuri în rândul a 16 probe cu grade diferite de dificultate, ȋncepând cu probele destinate copiilor, amatorilor, sportivilor şi cailor debutanți, acestea fiind urmate de probele mai complexe, destinate călăreților profesionişti.
Marele Premiu al Municipiului București, proba cea mai așteptată de publicul spectator, dar și cea mai dificilă, s-a desfășurat duminică prin termenii unui adevărat spectacol ecvestru unde chiar și două sutimi de secundă au contat pentru stabilirea câștigătorilor, spre marea emoție a tuturor celor prezenți în tribune.
Proba a fost structurată în două manșe distincte preluând modelul Finalelor Campionatelor Europene și Balcanice. Cele 23 de cupluri înscrise în lupta pentru marele trofeu au avut nevoie de calități precum îndemânare, strategie și resurse mari de rezistență întrucât proba a inclus două manșe cu parcursuri diferite de obstacole și complexitate progresivă. Cele două manșe s-au desfășurat succesiv, cu o pauză de o oră între prima și a doua.
Foto: © Tiberiu Dinescu
Pauza dintre cele două manșe a avut meritul de a spori suspansul în rândurile spectatorilor, însă a testat și abilitatea călăreților de a evolua în condiții de presiune, de a se motiva în îmbunătățirea strategiei de abordare pentru manșa decisivă. Așadar, efortul a fost dublu atât pentru călăreți, cât și pentru caii lor, luând în considerare și condițiile meteo care au impus temperaturi foarte ridicate.
Cu 76 de secunde limită acordate, sportivii au evoluat în prima manșă cu scopul de a obține cât mai puține puncte de penalizare deoarece acestea se cumulau cu cele obținute în cea de-a doua manșă, cea mai dificilă de altfel, care a presupus de această dată o limită de 61 de secunde. Doborârea unui singur obstacol s-a punctat cu 4 puncte de penalizare, iar înălțimea obstacolelor a fost de 1.35 m în prima manșă și 1.40 în cea de-a doua.
Rezultate
Marele Premiu al Municipiului București a fost câștigat de Luca Ruxandariu și calul BAMBOO, proprietar Alina Becali, de la Clubul de echitație Felix Țopescu din București. Călărețul a avut o evoluție spectaculoasă de doar 4 puncte de penalizare, în 55 de secunde și 72 de sutimi, o performanță remarcabilă înregistrată alături de calul cu vârsta de doar 9 ani. (Pentru a trasa câteva repere publicului cititor, o bună parte dintre sportivii înscriși în această probă au cumulat până la 16, 20 și chiar 24 de puncte de penalizare, parcursul fiind deosebit de complex).
Mai jos puteți urmări un interviu înregistrat cu Luca Ruxandariu, călărețul cu cele mai mari șanse de a câștiga titlul de „sportivul anului 2015”, având deja în palmares trei Grand Prix-uri câștigate în acest sezon alături de BAMBOO.
Pe locul al II-lea s-a clasat Bogdan Leonte pe calul NANDO, de la Clubul de echitație Regatul Cailor, proprietar Ion Dumitru. Bogdan Leonte a ocupat locul al II-lea într-un timp de 56 de secunde și 62 de sutimi, cu 5 puncte de penalizare, din care un punct a fost obținut pentru depășirea timpului permis în prima manșă.
…………………………
Bogdan Leonte. Foto: © Daniel Angelescu
Pe locurile al III-lea, al IV-lea și al V-lea s-au clasat sportivi la egalitate de puncte, departajarea fiind făcută prin timpul înregistrat la cronometru. Pentru acesști sportivi, fiecare sutime a contat semnificativ de mult, după cum urmează.
Locul al III-lea, cu cel mai bun timp înregistrat în această probă, de 54 de secunde și 67 de sutimi, însă cu 8 puncte de penalizare, i-a revenit Cristinei Dulugeac pe calul COLANY, de la Clubul de echitație Steaua București, calul fiind în proprietatea sportivei.
Cristina Dulugeac. Foto: © Daniel Angelescu
Pe locul al IV-lea s-a clasat Petre Patrick pe calul CONVERTA, de la Clubul de echitație Felix Țopescu, proprietarul calului fiind Elena Dima. Sportivul a cumulat tot 8 puncte de penalizare, însă într-un timp de 55 de secunde și 40 de sutimi, la o distanță de doar 73 de sutimi în plus față de ocupanta locului al III-lea.
Unul dintre marii favoriți ai acestei probe, Ursache Ionuț pe calul SPACEHOPPER, s-a clasat pe locul al V-lea tot cu 8 puncte de penalizare, însă într-un timp de 55 de secunde și 42 de sutimi, la doar două sutimi distanță față de Petre Patrick. Sportivul a evoluat pentru clubul de echitație AER & Horses din Târgu-Mureș, iar calul se află în proprietatea Privo In S.R.L.
Ceremonia de premiere a fost oficiată de doamna Ozana Moraru, președintele comitetului de organizare și proprietarul Clubului Equestria, domnul Mario Breccia (Italia), șeful de pistă al cometiției, domnul Claudiu Seliștean reprezentând Federația Ecvestră Română și domnii Răzvan Mocanu și Doru Gogulancea reprezentând Jockey Club.
Foto: © Daniel Angelescu
Călăreții au avut libertatea de a-și alege obstacolele într-o probă specială
La această competiție s-a remarcat într-un mod cu totul deosebit proba de sâmbătă intitulată „Alegeți punctele”, o probă de nivel B, cel puțin la fel de captivantă precum Marele Premiu al Municipiului București, însă cu mult mai ușoară în favoarea spectacolului ecvestru gustat din plin de publicul prezent în tribune.
Regulamentul a presupus amenajarea unui parcurs de obstacole cu dificultate gradată și înălțimi variind până la 1.35 m și chiar 1.50 m, punând la încercare capacitatea de forță a calului de a sări cât mai sus fără greșeală.
Astfel, sportivii s-au bucurat de libertatea de a-și alege obstacolele pe care doresc să le întâmpine, spre deosebire de alte probe obișnuite în astfel de competiții, unde există o ordine bine stabilită în abordarea obstacolelor. Miza acestei probe a fost acumularea unui numar cât mai mare de puncte într-un timp limită de 70 de secunde, unde calitățile de urmărit au fost capacitatea călărețului de a se organiza în funcție de nivelul de pregătire al calului.
Obstacolul notat cu numărul 1 valora 10 puncte, cel cu numărul 2 valora 20 de puncte, până la cel cu numărul 10 care valora 100 de puncte, pe măsura dificultății sale. Pe lângă aceste obstacole, arbitrii au făcut jocul și mai provocator, adăugând un al 11-lea obstacol, supranumit „Jokerul”, care valora 200 de puncte pentru o săritură la înălțimea de 1.50 m. Însă doborârea acestui obstacol aducea după sine scăderea a 200 de puncte din punctajul cumulat de sportiv la celelalte obstacole trecute cu succes, fiind posibil ca unii concurenți să termine parcursul și cu punctajul pe minus. De asemenea, sportivii au avut dreptul de a sări peste fiecare obstacol de două ori, însă nu și peste un obstacol doborât (o dată ce era doborât, el așa rămânea, până la sosirea următorului concurent).
Săritura peste „Joker”. Foto: © Tiberiu Dinescu
Evoluția celor 28 de cupluri cal-călăreț înscrise în această probă a adus rafale de aplauze pe măsură ce clasamentul provizoriu se schimba în timp real prin succesul concurenților care săreau peste Joker de două ori. Astfel, clasamentul a fost în continuă schimbare, ținând publicul cu răsuflarea tăiată, până în ultima clipă când au evoluat ultimiii 3 concurenți Ionuț Ursache, Norbert Schumann și Luca Ruxandariu care au răsturnat din nou topul prin spectacolul creat.
Singurul călăreț care a reușit să parcurgă fără greșeală toate obstacolele cu punctaje maxime, de două ori fiecare, a fost Ionuț Ursache pe calul CASHMERE 13, dovedind foarte multă lejeritate și încredere, o strategie care le-a adus locul I, cu un timp de 74 de secunde și 84 de sutimi, cumulând 1250 de puncte. Proprietarul calului este Emil Morariu.
Pe locul al doilea, la egalitate de puncte, însă la o distanță de 6 secunde și 34 de sutimi, s-a clasat Norbert Schumann pe calul CRISTALA, de la Clubul Steaua București, calul fiind în proprietatea sportivului.
Pe locul al III-lea, cu 1230 de puncte, s-a aflat Luca Ruxandariu pe calul BAMBOO, într-un timp de 78 de secunde și 4 sutimi.
La Marele Premiu al Municipiului București, fondul de premiere a fost de 40.700 de lei, din care 6.100 de lei a revenit câștigătorilor probei cu același nume.
Ionuț Ursache. Foto: © Daniel Angelescu
Următoarele concursuri
Pentru publicul bucureștean și nu numai, posibilitatea de a petrece timpul liber vara la concursurile de echitație pare să devină una dintre cele mai frumoase alternative în fața altor mijloace de detașare specifice sezonului.
Președintele juriului de teren explică la microfon întotdeauna pe înțelesul tuturor regulile de concurs, astfel încât toată lumea să se bucure în mod egal de spectacol. Biletul de intrare este foarte accesibil, de asemenea.
Așadar, spectatorii de toate vârstele sunt așteptați în tribune să vină cu încredere la următoarele concursuri de echitație:
Etapă Grand Prix Jockey Club (Etapă din Grand Prix-ul României) – 2 – 5 iulie la Clubul Regatul Cailor din Adunații Copăceni
Concurs international de sărituri peste obstacole – 9 – 12 iulie, la Clubul Regatul Cailor
Cupa României la sărituri peste obstacole – 24 – 26 iulie, la Clubul Equestria
Pentru consultarea calendarului național, complet, vă invităm să consultați această pagină.
Înapoi la secțiunea interviuri.
Citiți și cronica despre Etapa a II-a a Circuitului Salonul Calului.
______________
GALERIE FOTO
Fotografiile, prin amabilitatea domnilor:
Daniel Angelescu, furnizor al Casei Regale a României, © Angels Photography
Tiberiu Dinescu ©