Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Lansarea volumului memorialistic „Sertarele cu secrete” de Despina Skeletti – Budișteanu

Lansarea volumului memorialistic „Sertarele cu secrete” de Despina Skeletti – Budișteanu

Publicat: 2017/10/13

 

 

 

 

 

 

 

 

În seara zilei de joi, 12 octombrie 2017, în saloanele Jockey Club a avut loc evenimentul de lansare a volumului de memorii semnat de doamna Despina Skeletti – Budișteanu: „Sertarele cu secrete. Din istoria familiilor boierești Budișteanu și Skeletti.” Cartea a apărut la Editura Corint, în colecția „Istorie cu blazon”, inițiată și coordonată de Filip – Lucian Iorga.

 

 

 

 

IMG_1769

 

 

Evenimentul a avut loc în prezența autoarei, pentru prima dată în România după decenii petrecute în exil.  Au luat cuvântul: Despina Skeletti – Budișteanu, Delia Budeanu – realizator TV, Oana Marinache – istoric și Filip – Lucian Iorga, istoric. Moderator: Ana Antonescu, director editorial al Editurii Corint.

 

 

IMG_1629

 

 

 

Despina Skeletti – Budișteanu s-a născut în București, în anul 1930. Este fiica juristului Radu Budișteanu și văduva lui Vlad Skeletti (urmașul Mavrocordaților și fiul lui Em. Sc. Skeletti, aghiotant al Regelui Ferdinand). Despina Skeletti Budișteanu este nepoata cunoscutului arhitect interbelic de origine italiană Iginio Vignali și urmașa mai multor vechi familii boierești precum Budișteanu, Frumușanu, Otetelișanu, Gane sau Tuduri.

 

A suferit, împreună cu familia sa, persecuţiile din timpul regimului comunist. Înainte de a pleca definitiv în Occident, în 1972, a lucrat 10 ani ca secretară personală a Anei Aslan, la Institutul de Geriatrie. În Germania a lucrat, timp de 20 de ani, la Institutul „Max Planck” de Istorie a Dreptului European. A publicat în România alte două cărţi de memorii, „Descendenţi condamnaţi” şi „Boierii mei şi Europa”.

 

 

 

IMG_1717

 

 
„Vom intra în casa copilăriei autoarei, cămin aşezat şi paşnic, ca pe vremuri. Ne vom plimba prin Bucureştiul anilor 1930, alături de doi copilaşi şi de guvernanta lor franţuzoaică. Aşa era pe atunci în casele boiereşti: nu puteau lipsi guvernantele nemţoaice şi franţuzoaice, care aduceau cu ele limbile străine şi deschiderea generoasă către lume a unei elite conştiente şi educate, cosmopolite şi, în acelaşi timp, iubitoare de ţară. Paşii ne vor purta inclusiv pe strada General Budişteanu, denumită astfel în cinstea unui unchi al autoarei, erou al Războiului de Independenţă şi personaj principal al unei istorii care leagă încă o data neamul Budiştenilor de Familia Regală şi de istoria cea mare a ţării.”  Filip – Lucian Iorga
 

 

 

Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.

 

 

 

Galerie foto

 

 

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club