Museo „Arthur Verona” a organizat luni, 11 martie 2019, evenimentul de lansare a albumului de artă „Verona” dedicat pictorului român Arthur Verona.
Evenimentul a avut loc în saloanele Jockey Club, invitați să ia cuvântul fiind: dr. Adrian – Silvan Ionescu, istoric de artă, Filip – Lucian Iorga, istoric, Tudor Verona, nepotul pictorului Arthur Verona, și Cristina Verona Tobi, fondatoare Museo „Arthur Verona”.
Volumul de artă, ediţie bilingvă română – engleză, prezintă referinţe despre activitatea artistică, profesională şi didactică, fotografii, documente, dar şi ilustrări ale lucrărilor pictorului Arthur Verona aflate în patrimoniul a peste 30 de instituţii de cultură din România, cât şi în colecţii particulare.
Arthur Verona (n. 1867 Brăila – d. 1946 Bucureşti), una din figurile importante ale picturii româneşti din generaţia postclasică, a absolvit, în 1888, Academia militară din Viena. De asemenea, pictorul a urmat studii de pictură la Viena şi în Italia, dar şi la München cu Fritz von Uhde şi Simon Hollósy. Şi-a continuat educaţia la Paris, în cadrul Academiei Julian, iar în 1896 şi 1897 a participat la primele colonii în cadrul Şcolii de pictură de la Baia Mare. A fost Preşedinte al Societăţii „Tinerimea Artistică”, fiind unul dintre pictorii apreciaţi şi apropiaţi de Regina Maria a României, de la care primeşte comandă pentru execuţia mai multor lucrări pentru Palatul Regal sau capela Castelului Bran. Este distins cu nenumărate premii naţionale, internaţionale şi cu merite oficiale. Este membru al Comisiunii Monumentelor Istorice, poziţie din care se implică direct în realizarea şi supervizarea lucărilor de restaurare pentru nenumărate biserici din Bucureşti şi din ţară, de asemenea se dedică şi activităţii didactice predând pictura tehnică a icoanelor.
MUSEO „Arthur Verona” a fost înfiinţat în 2017 pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea lui Arthur Verona. Fondarea muzeului, iniţiativă privată, este o datorie morală şi un omagiu adus personalităţii, cât şi contribuţiei pictorului la patrimoniul cultural al poporului român.
_______________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.
Galerie foto