În seara zilei de 9 martie 2016, Asociația „6 Dorobanți” – grup bucureștean de reînscenare istorică – a lansat în saloanele Jockey Club albumul editat cu prilejul aniversării a 10 ani de activitate a Asociației.
Cuvântul de deschidere a revenit domnului Constantin Avramescu, vicepreședinte Jockey Club, iar domnul Adrian – Silvan Ionescu, în calitate de membru activ și coordonator al albumului, a prezentat un scurt istoric al activității grupului de re-enactment. Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată prezentării costumelor de epocă îmbrăcate de membrii Asociației „6 Dorobanți”. Domnul Horia Șerbănescu, vicepreședinte al Asociației, a prezentat publicului prezent în sală contextul istoric reprezentativ pentru fiecare vestimentație.
Albumul aniversar, publicat de Editura Oscar Print, cuprinde, prin descrieri și imagini, activitatea Asociației „6 Dorobanți” din perioada 2004-2014. „În luna mai a anului 2004, se arată în comunicatul emis de către asociație, doi cercetători pasionaţi de istoria oştirii din epoca modernă, colecţionari împătimiţi de obiecte militare vechi, au hotărât să pună bazele acestei Asociaţii, primul grup de reconstituire istorică din România, care să comemoreze tradiţiile Regimentului 6 Dorobanţi „Mihai Viteazul”, una dintre cele mai prestigioase unităţi ale armatei române, componentă a garnizoanei Bucureştilor.”
În cei 10 ani de activitate, Asociația a inițiat și organizat festivaluri militare internaționale la Râșnov și Fundata, a format garda de onoare la mai multe ceremonii regale la Palatul Elisabeta, a participat la „Noaptea Muzeelor” la Muzeul Național Cotroceni, a deschis parăzile de Ziua Națională a României în București, Ploiești, Caransebeș etc., și a „luptat” pe mai multe câmpuri de bătălie, pe două continente, de la Austerlitz, Jena, Leipzig şi Waterloo la Gettysburg, de la Griviţa şi Plevna la Fundata, Blosdorf, Turtucaia şi Mărăşeşti, pentru a cunoaşte şi a păstra vie istoria, pentru noi şi pentru ceilalţi contemporani.
Galerie foto
© Jockey Club, © Daniel Angelescu, © Marius Mihăiță