Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Gailuron de Bellen câștigă Premiul „Dimitrie Bărcănescu” din cadrul reuniunii de trap „Premiul Municipiului Ploiești”

Gailuron de Bellen câștigă Premiul „Dimitrie Bărcănescu” din cadrul reuniunii de trap „Premiul Municipiului Ploiești”

Publicat: 2021/07/19

 

 

 

 

 

 

 

Duminică, 18 iulie 2021, la Complex Hipodrom Ploiești s-a desfășurat reuniunea tradițională „Premiul Municipiului Ploiești”, eveniment ce a cuprins patru curse destinate cailor de trap. Jockey Club, în calitate de partener al CSM Ploiești și Complex Hipodrom Ploiești, a omagiat una dintre personalitățile Ploieștiului de altădată, Dimitrie Bărcănescu, totodată unul dintre cei 95 de membri fondatori ai Clubului de la 1875.

 

Cursa, la care au luat parte șase cai, a fost câștigată de murgul GAILURON DE BELLEN importat din Franța, aparținând proprietarului Marian Manea, condus de driverul Sorin Mocanu și antrenat de Adrian Marciu. Prin acest eveniment, Jockey Club a susținut cu un nou prilej fenomenul curselor de trap, odinionară strâns legat de calendarul curselor de galop de la Hipodromul de la Băneasa, cele două discipline complementare definind și în prezent sportul hipic internațional.

 

Cursa principală a zilei, Premiul Municipiului Ploiești, a fost câștigată de calul GENERAL DE BRY, proprietar Lola Manea, roibul condus și antrenat de Adrian Marciu câștigând astfel cel de-al șaselea mare premiu consecutiv la Hipodromul de la Ploiești. Rezultatele complete ale reuniunii pot fi parcurse pe site-ul CSM Ploiești.

 

 

 

 

 

 

Clasament în Premiul „Dimitrie Bărcănescu”

 

 

 

Locul I: GAILURON DE BELLEN (FR), proprietar Marian Manea, driver Sorin Mocanu, antrenor Marian Marciu, distanța 2030 m, timp realizat 2:46.3

 

Locul II: BIG RED GIRL BD (HU), proprietar – antrenor și driver Ionuț Dumitru, distanța 1970 m m, timp realizat 2:47.1

 

Locul III: HAITI THE BEST (FR), proprietar Marian Manea, driver Alin Tronaru, antrenor Adrian Marciu, distanța 1970 m, timp realizat 2:47.6

 

Locul IV: GIRUS DU PATURAL (FR), proprietar Emanoil Savin, driver și antrenor Adrian Marciu, distanța 1990 m, timp realizat: 2:47.6

 

Locul V: STEPPING AND SMILE (SE), proprietar – antrenor și driver Ion Dima, distanța 1950 m, RM (iapa a fost retrasă din motive medicale)

 

Locul VI: CASSIAN, proprietar Asimina Tzavaras, antrenor și driver Marian Costache, distanța 1970 m, timp realizat: OPR.

 

Rezultatele oficiale ale reuniunii: aici

 

 

La festivitatea de premiere au luat parte domnul Răsvan Cernat, vicepreședinte Jockey Club, oferind trofeul de cristal driverului Sorin Mocanu, alături de domnul Doru Gogulancea, membru al Comitetului Alergărilor.

 

 

 

 

 

Înaintea reuniunii de duminică, Jockey Club a depus o coroană comemorativă la mormintele familiei Bărcănescu din Biserica „Sfânta Maria” din Bărcănești prin domnul Doru Gogulancea care a păstrat un moment de reculegere în amintirea lui Dimitrie Bărcănescu și a fondatorilor Jockey Club.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Dimitrie Bărcănescu

 

 

 

În perioada de emancipare care a dus la dobândirea Independenței României și totodată la sincronizarea cu standardele și valorile occidentale, 95 de personalități au format cercul Jockey Clubului Român.

 

La 1875, după modelul britanic și francez, educația, bunul simț, aspirațiile înalte și-au găsit numitorul comun în pasiunea pentru cai. Înainte de a se fonda oficial Academia Română (1879), așadar, România avea parte de o instituție dedicată îmbunătățirii rasei cailor și a curselor de galop, un fenomen care aduna în jur întreaga elită a societății – ce reușea, în acele timpuri, să pună bazele României moderne prin toate resursele de care dispuneau.

 

Dimitrie Bărcănescu (1838 – 1885) a fost fiul lui Scarlat Bărcănescu, ocârmuitor al județului Prahova. Dimitrie a urmat o carieră de ofițer, s-a căsătorit cu Eliza Băleanu, a deținut conacul și moșia de la Târgșor (unde generalul Gheorghe Moruzi, și el membru Jockey Club, avea să fondeze faimoasa herghelie de Pur Sânge Englez).

Familia Bărcănescu se înrudea cu numeroase familii boierești care au fost la fruntea Țărilor Române, deținea mai multe moșii în Prahova și în Ploiești, puținele surse disponibile menționând că terenul pe care se află astăzi Muzeul de Istorie din Ploiești și împrejurimile au fost donate Primăriei, astfel că orașul și-a dezvoltat aici infrastructura modernă cuprinzând importante instituții administrative.

 

În memoria afinităților umane care au dus la modernizarea societății și, implicit, în susținerea continuității sportului românesc, cu prilejul tradiționalului eveniment hipic „Premiul Municipiului Ploiești” Jockey Club a oferit Premiul „Dimitrie Bărcănescu” în semn de omagiu și refacere a legăturilor dintre cele două discipline hipice.

 

 

 

____________________________

 

Înapoi la secțiunea Cronici sportive.

 

 

 

 

Galerie foto

 

© Jockey Club, CSM Ploiești

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club