Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Fotografiile lui E. O. Hoppé din România interbelică, lansate în volum la Jockey Club

Fotografiile lui E. O. Hoppé din România interbelică, lansate în volum la Jockey Club

Publicat: 2019/05/24

 

 

 

 

 

Miercuri, 22 mai 2019, saloanele Jockey Club au găzduit evenimentul editorial prilejuit de lansarea a două colecții de artă foto realizate de reputatul fotograf E. O. Hoppé în România anului 1923.

 

Fotografiile au fost publicate sub formatul a 80 de planșe, în condiții grafice deosebite, în paginile volumului E. O. Hoppé – Romania, editat de Graham Howe şi Adrian – Silvan Ionescu (apărut sub egida Curatorial Assistance, Pasadena, California în 2019) și, totodată, a fost lansat catalogul expoziției omonime Portretul unei țări. România mare în fotografiile lui E. O. Hoppé, editat de Adrian – Silvan Ionescu, Institutul de Istoria Artei al Academiei Române (Editura Oscar Print, București, 2019), cu studii introductive de Graham Howe şi Adrian – Silvan Ionescu.

 

La eveniment au luat cuvântul cei doi editori care au vorbit despre contextul în care fotografiile au fost făcute, dar și despre cel al recuperării întregului patrimoniu lăsat de Hoppé.

 

 

 

 

„În 1923, celebrul fotograf de studio Emil Otto Hoppe, autor al portretelor unor oameni de cultură și de artă precum și al capetelor încoronate ale Marii Britanii – Henry James, H. G. Wells, Rudyard Kipling, George Bernard Shaw, Rabindranath Tagore, Feodor Chaliapin, Edward Elgar, Pietro Mascagni și al regilor George al V-lea si George al VI-lea – a întreprins o călătorie de 2 luni în România.

 

A fost primit la Castelul Pelisor, a prânzit cu Familia Regală căreia i-a facut câteva frumoase portrete. Apoi a fost luat în excursie la Bran de Regina Maria pentru a-i arăta castelul recent renovat și amenajat. După care a colindat de unul singur țara  – din Transilvania în Delta Dunării și în Bucovina – și a descoperit frumusețile ei naturale, arhitectura tradițională, a cunoscut oamenii simpli cu care a discutat pe îndelete și le-a înțeles păsurile și bucuriile.

 

 

 

 

 

Peste tot a făcut fotografii și a adunat un bogat portofoliu de imagini care au rămas, până acum, inedite. În 1924 a dat publicității volumul memorialistic In Gipsy Camp and Royal Palace, prefațat de Regina Maria și ilustrat cu doar 32 de fotografii din cele peste 200 luate în timpul voiajului.

 

Pentru prima data dupa 95 de ani, bogata iconografie românească adunată de Hoppé vede lumina simezei și aceea a tiparului, așa cum probabil își dorise și autorul.” – Adrian – Silvan Ionescu

 

 

Evenimentul s-a încheiat printr-o sesiune de întrebări și răspusuri urmată de acordarea autografelor.

 

 

____________________________

 

Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.

 

 

 

 

Galerie foto

 

 

 

 

 

 

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club