Asociația „Glasul Istoriei” și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din subordinea Guvernului României au derulat împreună un proiect educațional a cărui finalitate a constat în crearea platformei online http://www.impreunapentrueducatie.com pentru a găzdui cursuri de limba română și istorie, cu elemente de cultură și civilizație românească. Organizatorii au urmărit prin acest demers menținerea și dezvoltarea unui cadru adecvat de afirmare și promovare a identității culturale și spirituale românești în mediul online.
Jockey Club Român a fost partener al acestei inițiative prin punerea la dispoziție a saloanelor sale cu titlu gratuit, spații în care s-au desfășurat filmările care cuprind expunerile istoricilor invitați în cadrul inițiativei.
Folosind avantajele posibilității instruirii de la distanță, platforma digitală și-a propus să ofere românilor de pretutindeni, în special elevilor, profesorilor și părinților din comunitățile istorice românești din jurul granițelor României (Ucraina, Serbia), un set de cursuri despre limba română, istoria, cultura, spiritualitatea și civilizația românească, realizate de către specialiști, doctori în istorie și profesori consacrați; Scopul acestui proiect fiind acela de a compensa și limitările impuse de distanțarea socială, intermediind astfel o apropiere virtuală de aria educațională și culturală.
Prin platforma www.impreunapentrueducatie.com organizatorii și-au propus să completeze totodată și nevoia de cunoaștere despre anumite personalități și modele care au contribuit la realizarea idealului național. Astfel, resursele platformei cuprind un curs de cultură și civilizație românească intitulat „Mari români de pretutindeni”, curs care a fost filmat în incinta saloanelor Jockey Club. Acesta poate fi accesat la această adresă: https://www.impreunapentrueducatie.com/adevaruri-istorice/
Cursul este alcătuit dintr-o galerie de 40 personalități din lumea politică și culturală românească a secolelor XIX-XX, cu accent pe biografiile românilor reprezentativi din comunitățile istorice din jurul granițelor României precum Alexandru Averescu, Grigore Vieru, Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu, Elena Alistar, Ion Nistor, Arthur Văitoianu, Ioan Pelivan, Iuliu Maniu, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Titu Maiorescu, Spiru Haret, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu ș.a.
_______________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.