Comunicat Jockey Club, București, 14 mai 2019
Societatea de Încurajare pentru Îmbunătățirea Rasei Cailor în România – Jockey Club este în mod oficial autoritate privind Registrul genealogic al cailor Pur Sânge Englez în România, începând cu data de 14 mai 2019, conform actului de recunoaștere emis de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu“ din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Calul Pur Sange Englez (eng.: The Thoroughbred) s-a format la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar Registrul genealogic al rasei a fost fondat în anul 1791 sub titlul de Introduction to a General Stud Book. Acesta a fost completat în anul 1793 sub titlul de General Stud Book, de la acea dată fiind permisă doar înscrierea cabalinelor Pur Sânge Englez, cu origine atestată prin ambii părinți ai calului, aceștia făcând parte din Stud Book alături de performantele verificate în curse pe hipodrom.
Registrul genealogic al cailor – Stud Book – a luat naștere în România odată cu Jockey Club Român, în anul 1875, când a fost publicat un registru pentru pedigree-ul cailor de curse Pur Sânge Englez, unul dintre primele publicate în Europa la acea vreme. Jockey Club Român a avut această responsabilitate până în anul 1948 când registrul a fost preluat de către Ministerul Agriculturii, prin diferite direcții de specialitate din cadrul acestuia.
După o perioadă considerabilă de timp, de peste 70 de ani, Jockey Club primește, în urma solicitărilor sale și în conformitate cu legile europene, această recunoaștere ce presupune, totodată, calitatea de societate de ameliorare pentru dezvoltarea rasei de cai Pur Sânge Englez în România, conform Statutului său în vigoare încă din anul 1875.
Sursă foto: Herghelie.ro
Fiind cel de-al treilea Jockey Club fondat din istoria sportului hipic internațional, Jockey Club Român a ținut la zi Registrul genealogic, păstrând în mod constant legătura cu autoritățile internaționale, implicându-se fundamental în dezvoltarea calului Pur Sânge Englez în România, prin numeroase eforturi care au dus la achiziția de importuri de mare valoare și încurajarea proprietarilor de a dezvolta calul Pur Sânge Englez născut în România, rasă a cărei istorie a înregistrat în țara noastră un număr considerabil de mare de cabaline.
Originea de mare valoare genetică a calului Pur Sânge Englez din România, precum și rezultatele sale obținute în curse pe hipodrom au contribuit la integrarea acestuia ca parte importantă în marea familie internațională a cailor Pur Sânge Englez admirați și iubiți de milioane de oameni în toată lumea.
___________________________
Vă recomandăm și articolele:
Istoria Stud Book-ului în România, unul dintre primele apărute din istorie
Câștigătorii Derby-ului, din 1875 până la 1960.