Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Discursul vicepreședintelui Constantin Avramescu despre Ziua de 10 mai

Discursul vicepreședintelui Constantin Avramescu despre Ziua de 10 mai

Publicat: 2016/05/13

 

 

 

 

 

 

În seara zilei de 5 mai 2016, Jockey Club a organizat, ca în fiecare an, concertul dedicat sărbătorii naționale de 10 mai.

 

Domnul Constantin Avramescu, vicepreședinte Jockey Club, a susținut un discurs înaintea concertului despre semnificația acestei sărbători.

 

 

 

DSC8096-e1432226557332

 

 

 

Ziua de 10 mai are o triplă însemnătate: proclamarea ca domnitor al Țărilor Române a Principelui Carol  în anul 1866, declararea Independenței în 1877 și, în fine, încoronarea lui Carol ca Rege al României în 1881. Această dată,  împreună cu ziua 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor și ziua de 1 decembrie 1918, ziua Marii Uniri, se înscriu ca evenimente determinante în constituirea statului național unitar român, prin ieșirea din vasalitate, părăsirea obscurantismului medieval oriental și fanariot, scuturarea de imperialismul rusesc în încercarea sa de extindere spre Constantinopol și, drept consecință, intrarea în rândul statelor și națiunilor europene, continent căruia îi aparțineam până atunci numai geograficește.

 

În această logică, o diferențiere între însemnătățile acestor aniversări nu se poate face și nici nu este necesar. Putem spune numai că evenimentele legate de 10 mai nu ar fi fost posibile fără unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859, iar ziua de 1 decembrie 1918 nu ar fi fost posibilă fără 10 mai. Din 1866 și până în 1947 ziua de 10 mai a fost sărbătoarea noastră națională, fiind legată de monarhie, adică de perioada fastă din istoria noastră, când s-au realizat cele mai mari progrese pe drumul modernizării Statului național. După instaurarea comunismului, ziua de 10 mai a fost desființată ca sărbătoare națională și trecută în uitare, fiind  legată de monarhie, deformându-se istoria și pervertindu-se educația școlară.

 

După 1989 s-a declarat ziua de 1 decembrie ca zi națională, nu din motive de o anumită  interpretare istorică, ci din simplul motiv că mentalitatea comunistă nu dispăruse odată cu Revoluția, iar însemnătatea zilei de 10 mai  prea amintea de monarhie. Mă bucur că azi se recunoaște oficial însemnătatea zilei de 10 mai, chiar dacă ziua de 1 decembrie rămâne Ziua națională oficială.

 

Am spus mai sus că în gândirea mea, o diferențiere în cea ce privește însemnătatea celor trei zile aniversare nu se poate face, nu este util și oricum nu pot eu să o fac, neavând pregătirea și cunoștințele  necesare. În fond, chiar dacă prin tradiție statele au o singură zi națională, mă întreb de ce noi nu am avea trei?

 

Trecând peste această digresiune, aș dori să remarc că 24 ianuarie și 1 decembrie sunt zile de iarnă, cu neajunsurile lor, care împiedică o sărbătorire populară mai amplă, cum este de pildă 14 iulie, în vară,  la francezi, sau 4 iulie la americani. Pentru a da posibilitatea cetățnilor să participe și să se manifesteze public la asemenea manifestări, ziua națională în Anglia, care este ziua de naștere a monarhului s-a sărbătorit mult timp în luna iunie, chiar dacă Regina Elisabeta a II-a s-a născut în aprilie. La noi 10 mai este mijlocul primăverii, când natura este în plină dezvoltare și expansiune, cu influențe benefice în viața, optimismul și bucuria de a trăi a oamenilor. Cel puțin pentru acest motiv pledez pentru revenirea la sărbătorirea zilei de 10 mai ca primă sărbătoare națională oficială.

 

Nu pot să nu îmi amintesc cu nostalgie de 10 mai al copilăriei mele, cînd împreună cu cei de vârsta mea recitam cu mândrie

 

10 mai va fi de-a pururi sfântă zi de sărbătoare,

           căci domn puternic țării noastre a dat,

           libertate și regat.

 

Să ne bucurăm deci împreună de această zi a optimismului de primăvară și  pentru faptul că trăim într-o țară liberă în care trebuie să avem speranța unui viitor mai bun și fericit, la care are dreptul  acest popor român, atât de vitregit de vicisitudinile istoriei.

 

La mulți ani!

 

 

Constantin Avramescu

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club