În pofida sorților, jocheul Adam Kirby a câștigat Derby-ul britanic pe calul ADAYAR cu patru lungimi și jumătate. Însă povestea din spatele acestei victorii a emoționat comunitatea pasionaților de cai, reamintindu-le că șansele sunt egale, sentiment care a generat pasiunea pentru alergările de galop încă de la începuturile sale. Cu toate că alții au fost favoriții cursei, un lucru este cert: suspansul fulminant poate fi trăit cel mai bine în cadrul unei curse clasice precum este Derby-ul. Un eveniment parte din The British Champion Series.
Sâmbătă, 5 iunie 2021, pe hipodromul de la Epsom Downs s-a desfășurat ediția cu numărul 242 a tradiționalului Epsom Derby, cea mai bogată cursă de galop a Marii Britanii, denumirea de astăzi fiind Cazoo Derby, purtând numele sponsorului din industria auto. Epsom Derby este unul dintre cele mai urmărite evenimente din categoria sporturilor naționale britanice, beneficiind de o audiență generoasă atât în Regatul Unit cât și în plan internațional.
În cursa mult așteptată, disputată pe o distanță de 2.400 de metri, au luat parte 12 cai născuți la prestigioase ferme din Irlanda și Marea Britanie și aparținând proprietarilor aflați la vârful clasamentului mondial (din punctul de vedere al premiilor câștigate de cai de-a lungul anilor). Fondul de premiere al ediției de anul acesta a fost de 1.125.000 de lire sterline.
Favoritul numărul 1 al acestei întreceri a fost calul BOLSHOI BALLET câștigând anterior două curse importante, una dintre ele cu șase lungimi distanță. În plus, antrenorul său, Adrian O’Brian, a pregătit cai care au câștigat această competiție de șase ori în ultima decadă, inclusiv la ediția anterioară din 2020, desfășurată fără public. Un alt argument în favoarea lui Bolshoi Ballet ar fi fost faptul că din ultimii 13 câștigători ai acestei curse, 10 s-au aflat printre primii 3 favoriți declarați oficial. Însă nu degeaba cursele de Derby se numără printre cele mai pasionante spectacole hipice: sunt destinate exclusiv cailor în vârstă de trei ani, aflați la începutul carierei, așadar șansele sunt relativ egale pentru fiecare competitor.
Câștigarea unui Derby a oferit de nenumărate ori o carieră strălucită pentru calul care se dovedește a fi liderul generației sale. Cu șanse de 100-1 expuse în Programul alergărilor emis de Jockey Club, fiind penultimul cal din cei 12 la acest capitol, Adayar (fiul faimosului FRANKEL) reușește să se desprindă din interiorul plutonului în fața numărului limitat de patru mii de spectatori și alte zeci de mii de telespectatori care au urmărit elegantul eveniment britanic. Pe locul al doilea, la o distanță respectabilă, s-a plasat calul MOJO STAR căruia, de asemenea, sorții nu-i erau favorabili „pe hârtie”, acesta a fost urmat pe locul al treilea de HURRICANE LANE, calul pe care miza cel mai mult echipa proprietarului Godolphin. Frankie Dettori și calul JOHN LEEPER au venit pe ultimul loc.
Cunoscut în rândul colegilor săi pentru bătăliile constante pe care le-a dus cu kilogramele pentru a susține viteza cailor cu care concurează, jocheul Adam Kirby abia că își putea coordona vocea și răsuflarea după concurs din cauza emoțiilor copleșitoare: „Nu sunt o persoană care se emoționează din orice, dar acest eveniment chiar e ceva”, a declarat sportivul imediat după ce a coborât din șa.
Până în miercurea de dinaintea evenimentului jocheul știa că va concura pe calul John Leeper, un cal cu mult mai multe șanse pe hârtie, antrenat de Ed Dunlop (câștigător al unor premii importante pe patru continente). Potrivit cotidianului The Guardian, se pare că în seara de miercuri faimosul jockey Frankie Dettori își dorea să concureze în această cursă, astfel că proprietara calului John Leeper, Cristina Patino, s-a răzgândit și l-a angajat pe Dettori, iar Kirby a rămas, în consecință fără cal. Declarațiile lui Adam Kirby despre această rocadă:
„Mi s-a oferit să concurez pe John Leeper, un moment extraordinar pentru mine.” Apoi a completat: „Cinci minute mai târziu, Charlie (n. red. Charlie Appleby, antrenorul lui Adayar) mi l-a propus pe Adayar. I-am spus «Îmi pare rău, tocmai ce mi-am pus numele pe John Leeper». Și domnul Dunlop (n. red. antrenorul calului John Leeper) mi-a spus ferm că dacă îmi voi pune numele pe cal, atunci așa să fie, iar eu sunt un om de cuvânt, ceea ce am și făcut. Și se pare că apoi am pierdut acest cal. L-am sunat imediat înapoi pe Charlie care găsise între timp un alt jockey, un campion, dar a fost foarte amabil și mi-a acordat mie calul. Este un om extraordinar și un antrenor extraordinar și nu știu cum să-i mulțumesc îndeajuns. O nebunie, știu. What comes around, goes around.”
Conform estimărilor oficiale, calul John Leeper a fost mult mai bine cotat, însă comentatorii au fost de părere că prin evoluția sa de pe teren i-ar fi putut aduce foarte greu un al treilea Derby celebrului jockey Frankie Dettori. Pe de altă parte, nici Adam Kirby nu este un străin curselor de nivel înalt G1, acesta având în palmares nouă astfel de premii. Cu toate acestea, premiul câștigat sâmbătă la Epson este primul „classic” pentru el și tot o premieră pentru antrenorul Charlie Appleby, deși acesta aflându-se în domeniu de mai mulți ani, este prima cursă de G1 câștigată de un cal pregătit de el.
Însă nici antrenorul nu a putut ghici calitățile de vârf ale calului, acesta declarând pentru SkySports că a considerat că este mai potrivit pentru o cursă de proporții mai mici, dar opinia i-a fost schimbată de Sheikh Mohammed și echipa Godolphin: „Am vorbit miercuri seară despre evoluția cailor din antrenamentul desfășurat dimineață și, să fiu sincer, i-am spus Alteței Sale că n-aș fi putut fi mai fericit pentru cum s-au prezentat cei trei cai, dar am simțit că acesta s-ar fi potrivit mai bine pentru o cursă precum St. Leger, însă el mi-a răspuns imediat: «Charlie, dă-i voie să alerge, există un singur Derby.» Și a avut dreptate.”
În plan macro, reușita calului Adayar confirmă încă o dată prestigiul instituției Godolphin fondată de Alteța Sa Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite și Guvernatorul Emiratului Dubai. Ferma Godolphin, în calitate de proprietar, a câștigat cel de-al doilea Epsom Derby în trei ani, o performanță care atestă toate eforturile echipei de specialiști care a adunat sub cupola Godolphin peste 5000 de victorii în toată lumea, potrivit site-ului oficial.
Unul dintre punctele centrale de atracție ale reuniunii, pe lângă celelalte evenimente conexe, a fost competiția pentru cele mai elegante ținute: Style Awards. În imagine, câștigătorii:
*
Pentru a concluziona povestea Derbyului Englezesc din acest an, cu mult mai vastă decât limitele unui articol, amintim o vorbă românească: se pare că Adam Kirby a stat călare pe noroc.
*
România este foarte aproape de a relua tradiția Derby-ului, conform tuturor eforturilor depuse de Jockey Club Român în acest moment, restaurarea acestei curse esențiale fiind posibilă prin unitatea întregii vieți hipice românești.
Dacă sorții ar fi fost mai blânzi, anul acesta am fi asistat la ediția cu numărul 143 a Derby-ului Român de galop. Ultimul Derby a făcut parte din calendarul curselor organizate de Jockey Club în perioada 1996 – 2000, având loc la Hipodromul de la Mangalia în anul 2000, după o întrerupere de 40 de ani cauzată de demolarea Hipodromului de la Băneasa în anul 1961 și interdicțiile impuse de regimul comunist.
Derby-ul din anul 2000 a fost câștigat de iapa Datina aparținând Hergheliei Cislău, cu jockey Nicolae Gheorghe și antrenorul Tiberiu Vișan. În urma recuperării Stud Book-ului în anul 2019, după o întrerupere de 70 de ani (Registrul genealogic al cailor Pur Sânge Englez din România), Jockey Club a pus o nouă piatră de temelie pentru reluarea alergărilor clasice în România.
Sursele articolului:
thejockeyclub.co.uk
theguardian.com
skysports.com
racingpost.com
godolphin.com
horseracingnation.com
independent.co.uk
thesun.co.uk
wikipedia.org
getsurrey.co.uk
arhive Jockey Club
_________________________
Înapoi la secțiunea Concursuri internaționale.
Galerie foto:
© thejockeyclub.co.uk
© Action Images via Reuters