Când vâslești în barcă, privești înainte.
În realitate, privești trecutul.
Pe unde ai fost. Istorie.
La spate nu te poți uita.
Acolo e viitorul.
Henri Coandă
Miercuri, 16 iunie 2021, saloanele Jockey Club au găzduit lansarea volumului eseistic „Va mai supraviețui Statul Român în anul 2089?” de Dan Brudariu, un volum apărut la Editura Coresi Publishing House.
Evenimentul s-a desfășurat sub forma unui duplex București – Lausanne, autorul participând prin videoconferință. Au mai luat cuvântul Gina Micloș, director executiv al Editurii Coresi alături de Vasile Poenaru în calitate de editor.
Finalul evenimentului a fost marcat de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care au participat colegi ai autorului din rândul membrilor Jockey Club precum și prieteni longevivi, atmosfera de salon familial estompând distanța dată de contextul actual.
Despre volumul lansat:
Întrebarea cutezătoare care oferă titlul eseului este rezultatul unui amplu studiu de istorie, filosofie și științe politice privind dezvoltarea României din cele mai vechi timpuri până în prezent, autorul investigând un „fir roșu” care vorbește astăzi despre destinul românilor.
Apreciat cunoscător al Dreptului român și internațional, avocatul și eseistul Dan Brudariu a esențializat într-un număr restrâns de pagini secole de schimbări politice globale și locale pentru a trezi interesul generațiilor de azi de a răspunde provocării lansate de întrebarea din titlu.
Fără să păstreze același subiect, autorul a pornit acest studiu de la altă interogație faimoasă: bestellerul internațional L’Empire éclaté (Imperiul destrămat), subtitrat „Va supraviețui URSS în 1984?”, scris în anul 1978 de istoricul Hélène Carrère d’Encausse, un volum care a stârnit numeroase valuri printre specialiști, cu atât mai mult cu cât a anticipat căderea URSS-ului cu un deceniu în avans.
Esențializând decizii fericite sau mai puțin inspirate, principii morale dovedite de numeroși lideri politici din istoria antică, medievală și modernă a României, autorul creează o galerie de portrete ale domnitorilor de la întemeierea Statului Român și până în perioada celor două războaie mondiale înainte de a expune domeniile în care generațiile de astăzi trebuie să acționeze pentru a schimba viitorul României până la împlinirea a 100 de ani de la Revoluție.
Rezultatul cugetărilor a căpătat forma unei lecturi captivante și ușor de parcurs, cu expuneri țesute cu eleganță cu toate că ritmul evocă un time-lapse printre veacuri foarte dinamic, atingând, printre altele, elemente din istoria mentalităților. Îndemnul din substratul volumului este unul despre responsabilizare, demnitate și continuitate de valori, simbolizând un dar oferit tinerilor care astăzi se bucură de toate aspirațiile înaintașilor, având în mâini începutul pe care îl merita România cu multe veacuri înainte. Altfel spus: deciziile conștiente ale generațiilor de azi vor contura destinul împlinit al unei națiuni parte dintr-o comunitate extinsă, europeană.
_________________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.
Galerie foto
© Jockey Club