Condiții de înscriere în Stud Book Pur Sânge Englez – revizie – aprobat de ISBC
======================================
Utile pentru buna organizare a curselor de Galop
Lista substanțelor interzise (IFHA)
Formulare/ declarații / cereri:
DECLARAȚIE pentru caii de import
SOLICITARE de eliberare CERTIFICAT de EXPORT de către proprietari la RG
Cerere de înscriere în Registrul Genealogic – nou
Cerere de înscriere în Registrul proprietarilor / echipament – culori
======================================
Programul de ameliorare pentru Pur Sânge Englez – Revizuirea I
Tabelă tineret pentru dresaj și antrenament
Cerere pentru folosire la reproducție
=================================================
Descărcați Programul de ameliorare și Regulamentul Registrului Genealogic al Cabalinelor Pur Sânge Englez
[EN] Entry Conditions in the Romanian Stud Book
[RO] Informații utile pentru crescătorii de PSE privind înregistrarea în Stud Book
Definiția calului Pur Sânge Englez
Pur Sânge Englez este un cal înregistrat, în calitate de mânz, în Registrul Genealogic – Stud Book pentru Pur Sânge Englez al unei țări, recunoscut și aprobat oficial de ISBC (International Stud Book Committee).
Calificare
Pentru ca un cal să fie eligibil înscrierii în Stud Book-ul de Pur Sânge Englez, aprobat de ISBC, trebuie îndeplinite câteva condiții esențiale, după cum urmează.
Calul trebuie să provină dintr-o montă naturală, între o iapă și un armăsar, ambii fiind înregistrați într-un Stud Book aprobat de ISBC. În cazul în care un cal a fost importat, fie permanent, fie pentru o perioadă temporară, dar care nu depășește nouă luni, trebuie primit un certificat de export sau Breeding Clearance Notification (BCN) din țara exportatoare, înainte ca acel cal să fie înregistrat în țara importatoare.
Producerea unui mânz eligibil
Mânzul trebuie să fie rezultatul unei împerecheri dintre un armăsar și o iapă, exclusiv prin montă naturală.
Inseminarea artificială, transferul de embrioni, clonarea sau orice altă formă de manipulare genetică este strict interziză la rasa PUR SÂNGE ENGLEZ.
Înregistrarea montei și rezultatul
I .Detaliile privind monta trebuie să fie înregistrate de către proprietarul armăsarului sau persoana autorizată de către acesta, pe un formular tipizat (adeverință de montă) aprobat și furnizat de către Registrul Genealogic – Stud Book.
Adeverința de montă este semnată de proprietarul armăsarului/ iepei sau de către persoana împuternicită, potrivit căreia împerecherea a fost naturală și nu a implicat procese de înseminare artificială, transfer de embrioni sau transplant, clonare sau orice altă formă de manipulare genetică.
Adeverința de montă conține toate informațiile privind iapa montată, armăsarul cu care s-a montat și data sau datele de montă, locul unde s-a efectuat monta. Modelul este pus la dispoziția deținătorului de cabaline de către Registrul Genealogic. Se completează de către deținătorul armăsarului și se transmite la Registrul Genealogic fie electronic, personal sau prin poștă, va primi un nr. de înregistrare și se va returna o copie și deținătorului de cabaline.
* In cazul nedepunerii la termen, adeverința de montă va fi însoțită și de o declarație scrisă din partea deținătorului, arătând motivele respective. Registrul Genealogic va analiza și dispune cele necesare.
II. Detaliile privind mânzul la momentul fătării trebuie înregistrate de către proprietarul iepei sau de agentul autorizat pe un formular tipizat (declarația de fătare) furnizat sau aprobat de Registrul Genealogic care certifică rasa pură și care trebuie să includă:
-numele armăsarului,
– numele iepei,
– data exactă a fătării,
– culoarea mânzului și alte semne particulare,
– sexul mânzului,
– propunerile de nume,
-numele crescătorului mânzului, care este proprietarul iepei la momentul fătării, țara de unde provine mânzul
– locul unde a avut loc fătarea.
Declarația de fătare este semnată de proprietarul iepei sau agentul autorizat din care reiese că manzul nu a fost rezultatul unei inseminări artificiale, al unui transfer de embrioni sau al unui transplant, clonare sau al oricărei alte forme de manipulare genetică.
Pentru evitarea oricărei îndoieli, trebuie să se furnizeze la Registrul Genealogic atât detaliile legate de împerechere, cât și detaliile despre fătare pentru a fi înregistrate.
Declarația de fătare – conține toate informațiile privind iapa montată, armăsarul cu care s-a montat, data fătării, locul unde s-a născut mânzul, informațiile privind mânzul respectiv. Modelul este pus la dispoziția deținătorului de către Registrul Genealogic. Se completează de către deținătorul iepei și se transmite la Registrul Genealogic fie electronic, personal sau prin poștă, va primi un nr. de înregistrare și se va returna o copie și deținătorului de cabaline.
*În cazul nedepunerii la termen, declarația de fătare va fi însoțită și de o declarație scrisă din partea deținătorului, arătand motivele nedepunerii la termen. Registrul Genealogic va analiza și dispune cele necesare.
Identificare și descriere (diagrama calului)
Descrierea mânzului este făcută și înregistrată de o persoană autorizată de la Registrul Genealogic, pe un formular oficial furnizat sau aprobat de către Registrul Genealogic.
Verificarea paternității
Registrul Genealogic care aprobă rasa Pur Sânge Englez va solicita și alte dovezi privind originea, respectiv verificarea pe baza factorilor genetici prezenți în sânge, păr și/ sau alte probe biologice care să certifice apartenența la rasa Pur Sânge Englez.
Testarea genetică este efectuată numai de către un Laborator care trebuie să fie membru instituțional al ISAG, de rang 1 și participă la toate întrunirilele Comitetului Internațional de Stud Book, privind teste comparative.
Toate rezultatele și detaliile privind testul genetic sunt confidențiale și rămân în custodia Registrului Genealogic și sunt transmise numai altor Autorități de Stud Book, la solicitare acestora și care au statutul aprobat de catre ISBC.
Registrul Genealogic efectuează testarea genetică de rutină și verificarea paternității tuturor cailor care solicită înregistrarea în Registrul Genealogic.
Recoltarea probelor biologice pentru determinarea paternitatii se face de către reprezentanţii Registrului Genealogic sau în prezența acestora, cu delegaţie din partea RG, în baza solicitării scrise a deţinătorului de cabaline, indiferent de natura proprietăţii.
Fişele cabalinelor de la care s-au recoltat probele biologice sunt completate și verificate de Registrul Genealogic, în vederea corectitudinii şi veridicitătii datelor înscrise în acestea, după care le va trimite la Laborator împreună cu probele biologice.
Toate costurile legate de această acțiune sunt suportate de către deținătorul de cabaline.
Înregistrarea iepelor/ armăsarilor
Proprietarul cabalinelor este obligat să depună o cerere de înregistrare a armăsarului/ iepei pentru reproducție.
Registrul Genealogic verifică identitatea iepei sau a armăsarului.
Dupa finalizarea tuturor verificărilor, Registrul Genealogic aprobă, confirmă că acest cal este înregistrat pentru reproducție.
Înainte ca o iapă să fie montată, atât proprietarul armăsarului cât și proprietarul iepei trebuie să verifice dacă armăsarul și iapa sunt autorizate pentru reproductie și că identitatea animalului este corectă.
Trebuie confirmat faptul că inseminarea artificială, transferul embrionar sau transplantul, clonarea sau orice altă formă de manipulare genetică nu au fost folosite în timpul perioadei de montă.
Iepele importate și montate în străinătate trebuie să aibă un certificat de montă sau BCN, după caz, eliberat de Autoritatea de Stud Book a țării în care a avut loc monta și a fost semnat de către Autoritatea de Stud Book din țara respectivă.
Proprietarii armăsarilor trebuie să declare la Registrul Genealogic:
– montele efectuate,
– rezultatul acestora,
– lista mânjilor.
Înregistrarea mânjilor
a. Pentru a înregistra un mânz în Registrul Genealogic (Stud Book), proprietarul unei iepe trebuie să depună declarația de fătare cu toate semnalmentele mânzului.
b. Pentru ca o fătare să fie eligibilă pentru a fi înregistrată în Registrul Genealogic, trebuie să fie rezultatul unei monte naturale dintre un armăsar și o iapă, ambii înscriși într-un Registru genealogic (Stud Book), aprobat de ISBC.
c. O condiție a înregistrării impune să se confirme că părinții sunt fenotipizați și au verificată paternitatea, prin metoda ADN sau bloodtyping.
Probele biologice trebuie prelevate de la mânji înainte de înțărcare, în prezența responsabilul Registrului Genealogic sau o persoană imputernicită de acesta. În cazul prelevării probelor de sânge, aceasta se face de către un medic veterinar.
Registrul Genealogic face identificarea mânzului, sigilează probele și le transmite către Laborator.
Taxele pentru toate aceste acțiuni vor fi suportate de către deținătorul calului.
d. Mânjii născuți în străinătate trebuie să fie înregistrați de către Autoritatea de Stud Book din țara respectivă și pot fi înscrisi în Stud Book-ul din Romania la secțiunea „Import” menționând sufixul țării de origine.
Sufixul care indică țara de origine este utilizat în conformitate cu apendicele 2 la IABRW (lista sufixelor de coduri de țară internaționale).
e. Termenul limită de primire a tuturor cerințelor de înregistrare a mânjilor în Registrul Genealogic și declararea montelor efectuate este 01.11 a anului curent. În cazul în care un ameliorator nu se înregistrează la timp, luând în considerare motivele întârzierii, crescătorul va fi sancționat, în conformitate cu legislația internă în vigoare.
Înregistrarea rezultatelor neproductive
Proprietarul iepei trebuie să transmită la Registrul Genealogic și situația neproductivă (avort, goală, mânz mort, neviabil) în 30 de zile de la constatare, iar pentru cele care nu au avut mânz până la 31.08. a anului curent.
Microciparea
Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr.G.K.Constantinescu ” (ANZ) este responsabilă cu monitorizarea și înregistrarea în pașaport a microcipului. Implementarea se face de către un medic veterinar, în prezența delegaților A.N.Z. și a Registrului Genealogic (după caz), care recoltează și probele biologice pentru verificarea paternității.
Numele
Registru genealogic (Stud Book) este reponsabil pentru înregistrarea oficială și schimbarea numelui pentru mânjii născuți în România.
Lista internațională a numelor protejate este menținută și publicată de către Federația Internațională în conformitate cu normele adoptate de Consiliul Executiv. Lista cuprinde numele anumitor cai ale căror faimă derivă din realizările lor la curse sau alte sporturi hipice. Regulile care reglementează includerea pe această listă sunt reglementate de aceasta.
Registrul Genealogic eliberează Certificatul zootehnic, la solicitarea deținătorului calului, document ce cuprinde informații privind identificarea calului (conform legislatiei interne și UE) și pedigriul pe 5 generații, document care atestă rasa și originea.
Pașaportul calului este eliberat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr.G.K.Constantinescu” conform legislației interne și directivelor UE, în baza Certificatului zootehnic emis de Registrul Genealogic, prin care se atestă rasa și originea și care va semna și ștampila și secțiunele respective din pașaport.
Pașaportul trebuie să însoțească calul pe toată durata vieții sale, să prezinte consemnate numele proprietarului calului, datele tuturor vaccinărilor și detaliile tuturor mișcărilor internaționale ale calului.
Anual caii care intră în antrenament vor fi verificați pe baza pașaportului.
Dacă se pierde un pașaport, proprietarul calului trebuie să notifice Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr.G.K.Constantinescu” care va determina dacă se poate emite un duplicat sau un înlocuitor.
În cazul în care un cal este castrat, proprietarul trebuie să informeze Registrul Genealogic și Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr.G.K. Constantinescu”, iar acest lucru se va menționa în pașaport.
Deținătorii de cabaline care au obţinut includerea în Registru Genealogic se angajează:
– să respecte condițiile generale privind includerea în Stud Book, legislația de specialiate în vigoare, legislația UE precum și toate recomandările și dispoziițiile Registrului Genealogic.
– să transmită în timp util toate documentele primare la Registrul Genealogic;
– să comunice toate evenimentele din fermă, intrări/ieşiri, să deţină registre şi alte evidenţe zootehnice;
– în cazul cabalinelor importate, se va transmite o copie după pașaport și actele de import pentru ca Registrul Genealogic să poată verifica și solicita certificatul de export, cardul AND sau alte detalii, în cazul în care acestea nu sunt transmise;
– să furnizeze Registrului Genealogic clarificări şi informaţii cu privire la cabalinele pe care le dețin;
– să adere la programele de evaluare genetică aprobate de Registrul Genealogic;
– să supună animalele controalelor sanitar – veterinare prevăzute de legislaţia naţională.
Aprecierea după capacitatea energetică
Capacitatea energetică se apreciază pe baza evidenţelor şi documentelor ce confirmă rezultatele probelor de calificare conform legislatiei în vigoare, Legea nr. 389/2005 (Legea calului), Decizia nr. 2/2008 a AHN – Criteriile de bonitare privind aprecierea cabalinelor de reproducție, publicate în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.571/29.VII.2008 şi cele obţinute în diferite competiţii hipice, prin cuantificarea rezultatelor.
Cabalinele din rasele Pur Sânge Englez se apreciază și pe baza performanţelor obţinute în cursele cu public pe hipodrom, ţinându-se seama şi de reuniunile internaţionale.