Începutul lui 2024 a adus în Saloanele Jockey Club, la inițiativa vcepreședinților Clubului, dl. Răsvan CERNAT și dl. Tudor ROȘCA, prima reprezentație de teatru vreodată găzduită aici: Misiune ispititoare, spectacol – document istoric, scris, regizat și interpretat de Liana CETERCHI. Dedicat memoriei Reginei Elisabeta, acest one woman show este bazat, în principal, pe vasta corespondență dintre Regele Carol I de Hohenzollern, întâiul rege al României și soția sa.
Apărută la Editura Humaitas, sub titlul „Cu iubire tandră, Elisabeta” /”Mereu al tău credincios, Carol”, volumul I (1869–1888) și volumul II (1889–1913), traducere de Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu, corespondența perechii regale însumează peste 300 de misive, telegrame sau bilete ale Reginei precum și 52 de scrisori ale Regelui Carol I, pe care cei doi și le-au adresat de-a lungul căsniciei.
În seara zilei de 01 februarie, Jocley Club, fondat acum aproape un secol și jumătate de Regele Carol I, ca multe alte instituții de prestigiu ale perioadei, a devenit locul punerii în scenă a acestui spectacol-document, cu un public și o atmosfera care s-au potrivit perfect poveștii aduse la viață într-o manieră atât de vibrantă de Liana Ceterchi.
Actrița a realizat, cu impresionantă expresivitate, un monolog teatral interpretat în propria regie, scenografie și concepție de costume și accesorii. A prelucrat textul corespondenței cuplului regal și a acompaniat fiecare frază, ca într-o partitură cu armonii enesciene, cu trăire autentică, dând astfel viață Reginei Elisabeta a României, tovarășa de viață a primului rege al țării, Carol I Întemeietorul.
Soție sensibilă şi credincioasă, Regina i-a stat alături Regelui vreme de aproape jumătate de secol, împlinindu-și cu devotament misiunea și fiindu-i aproape în eforturile de modernizare a României, prin implicarea în diverse domenii ale vieţii sociale și culturale, mai cu seamă în cea literară – desfășurată sub pseudonimul Carmen Sylva (Cântecul Pădurii).
În spectacol, sunt evocate momente-reper din domnia suveranului, cea mai lungă din istoria țării (1866–1914): Războiul de Independență din 1877, campaniile din războiul Balcanic, răscoala din 1907 etc, și, nu în ultimul rând, marile constucții pentru țară de care se leagă numele Regelui, în perioada cu cea mai rapidă adaptare la civilizaţie a poporului român: 3800 km de cale ferată, de la 0 km de cale ferată / 26.000 de km de drumuri / Leul de aur, de la 0 monedă națională / Academia de Științe Economice (ASE) / Fundațiile Regale / Academia română / Banca Națională / CEC-ul / Universitatea / Ministerul Agriculturii / Biblioteca Națională / Ateneul / Poșta / Parcul Carol / Jockey Club Român / Societatea geografică Biblioteca “Gh.Asachi” din Iași / Podul de la Cernavodă, cea mai importantă construcție metalică din Europa acelei vremi / Portul Constanța / Castelul Peleș / Colecțiile regale, etc
În finalul spectacolului, un „Interviu imaginar” cu Teodora Toader (asistentă de regie și interpretă) oferă un binevenit remember al moștenirii palpabile, materiale, pe care ne-au lăsat-o Regele Carol I și Regina Elisabeta.
Despre toate acestea și despre uluitoarea viaţă a Elisabetei/Carmen Sylva vorbeşte, cu empatie, admiraţie şi, totodată, cu profundă înţelegere feminină, spectacolul Misiune ispititoare.
Am fost martorii unui monolog teatral emoționant, încărcat cu informații și emoție. Pentru două ore, Liana Ceterchi ne-a purtat, cu tulburătoare autenticitate, prin etapele vieții Reginei, ca și cum în fața noastră ar fi apărut însăși suverana, în momenle cele mai intime ale existenței sale.
Este cu adevărat admirabilă performanța unei actrițe care, de una singură, ține publicul cu sufletul la gură. Liana Ceterchi a reușit această performanță și, preț de două ore, ne-am armonizat respirațiile în ritmul cadrelor care se succedau, am trăit bucuria unui superb act artistic. Protagonista a fost aplaudată la scenă deschisă, fiind răsplatită cu flori, felicitări și recunoștință.
În deschiderea serii, dl.Răsvan CERNAT a spus: <<Astăzi, când lumea este dominată de schimbări rapide, prezentarea acestui spectacol, cu totul special, la Jockey Club ne readuce în memorie momente și personalități ale istoriei noastre, total ocultate în perioada comunistă. Sperăm că asemenea evenimente culturale să fie urmate, aici și dincolo de ușile Clubului, de discuții și reflecții despre istorie, idealuri și misiuni în societatea contemporană. Suntem datori să nu uităm cele înfăptuite de înaintașii care continuă să ne inspire și să ne ofere lecții importante despre drumul istoric al României, despre rădăcini, iubire de țară, identitate și valori. Să nu uităm ce spunea Iorga: “un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”>>.
Înregistrarea piesei de teatru poate fi vizionată accesând linkul https://s.go.ro/f16lbhlw
și introducând următoarea parolă: 229318
___________________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.