Societatea de încurajare pentru îmbunatatirea rasei cailor în Romania

Articol

Jockey Club / Repere istorice ale galopului românesc în cei 150 de ani de tradiție

Repere istorice ale galopului românesc în cei 150 de ani de tradiție

Publicat: 2025/01/12

 

 


Jockey Club Român – 150 de ani de tradiție

 

 

 

De-a lungul unui veac și jumătate, Jockey Club Român a jucat un rol important în dezvoltarea sporturilor hipice și în promovarea valorilor culturale ale României. În perioada României regale, Jockey Club s-a integrat în rândul instituțiilor de elită, simboluri ale unei societăți ancorate în valorile europene ale vremii, contribuind la formarea unor repere culturale și sportive și la modernizarea țării. Fondarea sa marchează un moment semnificativ în alinierea culturii românești la standardele occidentale, iar misiunea organizației rămâne la fel de importantă și astăzi.

 

Iată câteva repere istorice ale galopului românesc în cei 150 de ani de tradiție:

 

1875: Fondarea Jockey Club Român, organizarea primului Derby Român, a Premiului Jockey Club Român, construirea hipodromului de la Floreasca și înființarea la Club a primului registru genealogic pentru caii Pur Sânge Englez

 

1882: Darea în folosință a Hipodromului Băneasa – primul hipodrom din România după standardele din Anglia și Franța

 

1884 – Primul regulament al alergărilor de cai după standardele din Anglia și Franța

 

1892: Prin Decret Regal, Clubul capătă personalitate juridică

 

1906: Inaugurarea noii tribune a Hipodromului de la Băneasa, construit după modelul Longchamp din Paris

 

1926: Publicarea primului Stud Book român pentru caii Pur Sânge Englez

 

1929: Inaugurarea sediului actual din strada Episcopiei

 

1930: Recunoașterea oficială ca autoritate prin „Legea pentru autorizarea alergărilor de cai și a pariurilor”

 

Perioada anilor 1940: apogeul cailor Pur Sânge Englez și al curselor de galop organizate de Jockey Club Român. Este perioada când JCR a oferit cele mai mari premii, când erau peste 1000 de cai PSE și aproximativ 45 de proprietari. Derby-ului aducea în tribune peste 15.000 de oameni.

 

După 1990: Reluarea activității după o întrerupere cauzată de regimul comunist prin organizarea curselor de galop la Hipodromul de la Mangalia. Tot aici, în 1999, Start Gate-ul a fost folosit în premieră națională.

 

1993: România, prin Jockey Club Român, face parte ca membru cu drepturi depline din International Federation of Horseracing Authorities (IFHA)

 

2018: Renașterea curselor de galop la Hipodromul Ploiești, cu sprijinul și în parteneriat cu Complexul Hipodrom Ploiești

 

2019: Clubul devine în mod oficial Autoritate privind Registrul genealogic – Stud Book – al cailor Pur Sânge Englez în România

 

2021: România, prin Jockey Club Român, devine membru asociat în cadrul Federației Europene și Mediteraneene de Curse Hipice (European and Mediterranean Horseracing Federation – EMHF)

 

2023: Desfășurarea curselor de galop în condiții de echilibrare a șanselor pentru toți concurenții prin procedura de handicap, conform reglementărilor internaționale. În ultimii ani, Jockey Club Român a depus eforturi pentru a readuce sportul hipic românesc la standardele internaționale.

 

2024: Organizarea primului Derby de Galop la Complexul Hipodrom Ploiești și organizarea la inițiativa Jockey Club Român a primelor cursuri de inițiere.

Jockey Club Român, în calitate de Autoritate de Stud Book, membru IFHA, și-a stabilit ca obiectiv consolidarea și recunoașterea poziției României pe harta internațională a acestui sport, iar inițiativa Clubului, de a organiza astfel de cursuri specifice, face parte dintr-o serie de demersuri care vor continua și care au scopul de a duce galopul românesc la standarde internaționale de pregătire și educație.  Cursurile s-au desfășurat sub îndrumarea unor experți cu experiență în galop: Domnul Jonathan Perrée, observator al Federației Hipice Europene și Mediteraneene (EMHF), invitat special Jockey Club pentru consultanță în organizarea curselor de galop și  Domnul Mark Quinlan, fost jocheu profesionist – campion 2022 în Jersey și antrenor de curse cu o vastă experiență în domeniu.

 

2024: Recunoaștere internațională prin promovarea ca membru cu drepturi depline în cadrul Federației Europene și Mediteraneene de Curse Hipice / EMHF

 

2025: Cursa, al cărei start s-a dat acum un veac și jumătate, continuă!

 

 

==============

 

 

Tudor Roșca, Vicepreședinte Jockey Club Român
„Jockey Club Român a fost întotdeauna mai mult decât un loc al pasiunii pentru sporturile hipice. A fost și continuă să fie un liant între generații, un spațiu unde tradiția se împletește cu modernitatea, iar valorile autentice sunt promovate, indiferent de provocările timpului.

În 2025, ne propunem să reafirmăm rolul Jockey Club Român, atât pe plan național, cât și internațional. Suntem mândri să reprezentăm România în cadrul organismelor europene și internaționale de profil și să promovăm standardele de excelență care ne definesc de un veac și jumătate. Mulțumesc pentru dedicare și sprijin tuturor membrilor fideli valorilor Clubului.

La mulți ani dumneavoastră, la mulți ani, Jockey Club Român!

 

 

 

📸 Surse materiale foto-video: Arhiva Jockey Club Român, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naționale,, AgerPres, Muzeul Sportului, ANF, DIGI24, TVR 2, Complex Hipodrom Ploiești, Herghelie.ro, delcampe.net, Dl. Andrei Tomescu (Jockey Club Român), Dl. dr. Ilie Georgescu (Jockey Club Român), Dl. Daniel Cosarek (CSM Ploiești), Dl. Valentin Martinescu și alți prieteni ai Galopului din România.

🎼 Fundal sonor: Rapsodia Română, compozitor, George Enescu, interpretează: Orchestre symphoniqye de Montreal – OSM

 

 

Mulțumim tuturor prietenilor, partenerilor și colaboratorilor.

Galerie Foto

Newsletter Jockey Club