Joi, 12 iunie 2025, Saloanele Jockey Club Român au găzduit evenimentul de lansare a volumului „Dictionarul graficienilor din spatiul românesc, secolul al XIX-lea”, apărut la Editura Vremea, colecția ARTE.
Lucrarea, coordonată de Dr. Adrian-Silvan Ionescu, reunește cercetările minuțioase ale echipei de la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”: Raluca Partenie, Virginia Barbu, Olivia Nițiș, Eduard Andrei, Corina Teacă.
Volumul completează triada dicționarelor dedicate artiștilor plastici și oferă o contribuție valoroasă patrimoniului cultural românesc adunând nume importante ale artiștilor graficieni care au publicat in spațiul romanesc în secolul al XIX-lea.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul:
Silvia Colfescu, director Editura Vremea
Dr. Ruxandra Dreptu
Cătălina Macovei, șefa Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române
Dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei
“Dicționarul este creația colectivă a unui grup.pentru realizarea acestui uvraj. Este o lucrare pentru viitorime… În suita de dicționare elaborate de bravul colectiv al Compartimentului Artă Modernă și Contemporană de la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, era necesar să figureze și unul dedicat graficienilor secolului al XIX‑lea.
„În această lucrare ne ocupăm exclusiv de artiștii activi pe teritoriul Valahiei și al Moldovei, apoi al Vechiului Regat, fie ei autohtoni, fie alogeni – locuind tot timpul în țară sau petrecând o perioadă mai lungă sau mai scurtă pe la noi, precum Henri de Mondonville și Barabás Miklós, sau artiștii călători Auguste Raffet, Michel Bouquet, Charles Doussault, Auguste Lancelot, Théodore Valerio, ori reporterii de război de la 1877 și mulți alții. Se vor găsi referiri și la artiști transilvăneni sau central‑ și vest‑europeni, care au tratat subiecte românești.
Am decis să acoperim în acest volum secolul al XIX‑lea „cel lung”, acela care începe cu Revoluția Franceză și se încheie cu Războiul cel Mare. De aceea, se vor găsi în aceste pagini artiști născuți în ultimii ani ai Secolului Luminilor alături de alții născuți prin 1880‑1890, aceștia din urmă afirmați în primele decade ale secolului XX, dar care, unii dintre ei, au expiat tineri, fără a‑și putea desăvârși opera; sau alții care au trăit până în anii 1950‑1960, dar nu au părăsit sintaxa plastică a veacului anterior. Astfel, artiștii au fost selectați în conformitate cu stilul de lucru.” Dr. Adrian-Silvan Ionescu
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și dialoguri cu publicul, în prezența unor personalități culturale și academice. Atmosfera serii a fost una caldă și vibrantă, ilustrând interesul continuu pentru redescoperirea figurilor-cheie ale istoriei recente.
Lucrarea „𝐃𝐢𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜, 𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐚𝐥 𝐗𝐈𝐗-𝐥𝐞𝐚”este disponibil în librării și online, pe site-ul Editurii Vremea: https://edituravremea.ro/
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.