În seara zilei de joi, 31 octombrie 2024, Saloanele Jockey Club au găzduit lansarea volumului „Silvan despre Silvan. Memorii răzlețe”, publicat la Editura Corint, volum al cărui editor este colegul nostru, dl. Adrian-Silvan Ionescu, membru Jockey Club, istoric, critic de artă, muzeograf și profesor, doctor în ştiinţe istorice.
Cartea este asemenea unei enciclopedii care prezintă memoriile fascinante ale graficianului Silvan D. Ionescu, tatăl editorului, dezvăluind povești din lumea literară și artistică a secolului trecut, dintr-o epocă de neuitat.
Actorul Alexandru Unguru a dat viață unui fragment din aceste memorii, citind câteva pagini de carte.
Au luat cuvântul:
🎤 Dl. Adrian-Silvan Ionescu – fiul lui Silvan și editorul volumului
🎤 Doamna Flori Bălănescu – istoric și coordonator editorial al colecției Corint – “Istorie cu Blazon”
🎤 Dl Gabriel Basarabescu – realizator Radio România Actualități
🎤 Dl. Dan Manolache – realizator Radio România Cultural
“Vă mărturisesc că am avut o teamă și m-am întrebat…îmi pot eu permite să intru în intimitatea părintelui meu? Am publicat aceste memorii mai puțin ca un fiu, mai mult ca un om de artă despre un om de artă. După mai bine de două decenii de la „plecarea” lui Silvan, mi-am luat inima în dinți și am decis că este momentul să adun aceste note răzlețe între niște coperți de carte, pentru a nu rămâne necunoscute și a nu fi sortite dispariției odată cu propria mea „plecare” la întâlnirea cu Tata” a mărturisit Adrian-Silvan Ionescu.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și un cocktail la care participanții au fost invitați.
🔗https://edituracorint.ro/silvan-despre-silvan-memorii-razlete.html
Dl. Adrian-Silvan Ionescu mai spune despre volum:
„Manuscrisele lui Silvan trebuie parcurse cu mare atenție, pentru că la fiecare paragraf pot fi descoperite informații interesante care, altfel, ar putea fi omise. Notele disparate, scrise pe foi volante, dar cu referire la texte preexistente, trebuiau căutate cu migală, spre a fi plasate la locul cuvenit. Acest volum a fost compus ca un puzzle, din fragmente minuscule, găsite – uneori, din întâmplare sau din noroc – într-o arhivă vastă. Artistul nu a redactat niște amintiri sistematice, convenționale, în conformitate cu genul consacrat, respectând riguros cronologia și firul firesc al vieții sale. El s-a referit mai mult la întâlnirile sale iconice, la locurile vizitate, la ambianța satului oltenesc unde s-a născut și a copilărit, a Ploieștiului, unde și-a efectuat studiile liceale și a Berlinului, unde le-a făcut pe cele universitare, apoi la atmosfera cafenelei bucureștene antebelice și la starea de spirit din redacțiile cu care a colaborat. A lăsat câteva rânduri remarcabile despre cei în preajma cărora s-a aflat, fragmente ce ar putea constitui nucleul unei istorii neoficiale, subiective, a literaturii și culturii naționale dintr-un interval destul de lung, de circa șaptezeci de ani.”
foto: Mihaela Petre și Alfred Schupler
_____________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.