Joi, 04 aprilie 2024, Jockey Club Român a fost gazda unui eveniment remarcabil în peisajul academic și cultural românesc: lansarea cărții, semnată de Daniel FILIP AFLOAREI, „Un deceniu zbuciumat. România și criza regimului comunist din Polonia în anii ‘80”.
Vicepreședintele Jockey Club, domnul Răsvan Cernat, a subliniat în cuvântul de deschidere legătura dintre trecutul comunist și contextul actual și a invitat publicul la reflecție asupra modului în care înțelegem și interpretăm istoria, precum și asupra păstrării unei memorii colective conștiente, atât de importantă în formarea unei identități puternice pentru generațiile viitoare.
La evenimentul de lansare au luat cuvântul personalități de seamă din mediul academic, legitimând prin prezența domniilor lor relevanța și anvergura cercetării: dr. Mioara ANTON – cercetător științific și director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, prof. univ. dr. Lucian LEUȘTEAN de la Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și dr. Michał PRZEPERSKI reprezentantul Academiei Poloneze de Științe din Varșovia. Moderatorul evenimentului a fost dr. Cosmin BUDEANCĂ, expert IICCMER.
Publicarea volumului lui Daniel Filip – Afloarei, expert în cadrul Compartimentului Documentare și Investigații Speciale IICCMER, prin Editura MEGA în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), reprezintă o contribuție valoroasă la înțelegerea istoriei recente și la memoria colectivă a perioadei comuniste. Institutului Polonez din București și Jockey Club Român au fost parteneri la evenimentul de lansare a volumului cu valoare academică a cercetării desfășurate de autor și cu impact cultural și social, subliniind rolul vital pe care istoria și studiul acesteia îl joacă în modelarea conștiinței publice.
Cartea aduce, așadar, în prim-plan nu doar relația dintre România și Polonia în perioada unui deceniu zbuciumat, dar și perspective noi asupra prăbușirii comunismului în aceste țări. De asemenea, investighează criza poloneză și impactul pe care aceasta l-a avut asupra regimului de la București, furnizând noi perspective cu privire la modul în care Nicolae Ceaușescu a perceput criza din anii ’80. Lucrarea, bazată pe teza de doctorat a autorului, se remarcă prin profunzimea analizei și importanța temei abordate.
„Miza esențială a lucrării este prezentarea situațiilor și evoluțiilor din România ca reflexie a situației și a evoluțiilor din Polonia. Fructificarea cu succes a acestei mize a oferit consistență lucrării și a permis un nou unghi de vedere, proaspăt, din care să fie privită realitatea tristă a ultimului deceniu al regimului Ceaușescu”, a subliniat profesorul universitar dr. Lucian LEUȘTEAN.
___________________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.