La Jockey Club Român s-au scris și continuă să se scrie noi pagini de istorie.
În seara zilei de vineri, 29 noiembrie 2024, în Saloanele Jockey Club, a avut loc lansarea celui de-al 4-lea volum din seria memorialistică a reginei Maria: „Povestea vieții mele. Capitole târzii. Memorii regăsite ale reginei Maria”, publicat la Editura Corint și editat de istoricul Diana Mandache, doctor, cercetător specializat în istorie contemporană, expert în studiul patrimoniului regal și autoare a peste 20 de volume.
Evenimentul, deschis de vicepreședintele Jockey Club, domnul Răsvan Cernat, și moderat de Simona Preda – istoric, critic literar, jurnalist cultural și brand manager al Editurii Corint – a reunit personalități culturale marcante, membri ai Clubului și ai comunității academice. Au luat cuvântul Diana Mandache, Doru Liciu (directorul Arhivelor Diplomatice MAE) și Ion M. Ioniță (redactor-șef al revistei Historia). Fiecare a evidențiat semnificația volumului, care acoperă perioada de după Primul Război Mondial, inclusiv rolul diplomatic al reginei la Conferința de Pace de la Paris și momente precum încoronarea de la Alba Iulia.
Diana Mandache a vorbit despre procesul de editare a textului, descoperit după cercetări îndelungate, subliniind valoarea acestuia pentru istoriografia regalității. “Această carte m-a urmărit de peste 20 de ani. Când am găsit manuscrisul, în 2001, bucuria mea a fost mare. Eram în căutarea lui din 1993”, a mărturisit autoarea.
“Volumul de față, al patrulea din Povestea vieții mele, reprezintă un document istoric de excepțională importanță pentru istoriografia regalității, scris de unul dintre cei mai reprezentativi participanți la evenimentele imediat următoare Primului Război Mondial. Regina Maria oferă amănunte din poziția de diplomat ad-hoc al României la Paris, în contextul desfășurării Conferinței de Pace. Este un martor regal inedit, care consemnează întrevederi cu personalitățile momentului, Woodrow Wilson, Raymond Poincaré, Georges Clemenceau ori David Lloyd George. Călătoria în Anglia la familia regală britanică are aceeași însemnătate diplomatică, facilitând, printre altele, o întrevedere premierului Brătianu cu regele George al V-lea. Reîntoarsă la București, Maria susține o conferință de presă, fapt neobișnuit, ieșind din regulile strict monarhice, mai ales pentru o regină consoartă.
Volumul memorialistic cuprinde deopotrivă impresiile vizitei făcute alături de regele Ferdinand în Transilvania, apoi ultima întâlnire cu mama sa, ducesa de Coburg, precum și momente postbelice cu simbolistică specială: deschiderea primului parlament al României Mari, încoronarea de la Alba Iulia, un ceremonial suprem regal ce consfințea noul statut politico-juridic al țării, toate acestea alături de eforturile sale diplomatice pentru reconstrucția țării și ajutorarea celor săraci, a văduvelor și orfanilor de război.” Diana MANDACHE
Evenimentul de lansare a acestui volum a marcat un moment important pentru cei interesați de istorie și nu numai, oferind o perspectivă valoroasă asupra unei perioade-cheie din trecutul României, cu intervențiile invitaților contextualizate în prezent:
“Istoria se repetă pt că cei care nu cunosc istoria sunt condamnați să o trăiască” Ion M. Ioniță
“În vremuri tulburi, avem nevoie de repere, iar Regina Maria a fost un reper luminos în istoria României.” Doru LICIU – directorul Arhivelor Diplomatice MAE.
Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe din partea editoarei Diana Mandache.
___________________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.