În seara zilei de 20 martie 2024, la sediul Jockey Club Român, a avut loc Conferința „𝐕𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚̆”, dedicată oamenilor politici Iuliu Maniu (1873 – 1953) și Ion Mihalache (1882 – 1963).
Evenimentul a fost organizat de Jockey Club în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) și cu Fundația Iuliu Maniu, Ion Mihalache și a adus împreună o gamă variată de participanți, de la istorici renumiți, membri ai comunității academice, la tineri studenți și alți invitați de seamă.
Invitați speciali ai evenimentului au fost doi remarcabili membri ai Jockey Club Român, domnul Adrian Cioroianu – istoric și profesor universitar și domnul Dinu Zamfirescu – membru al Colegiului CNSAS și președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Doamna Anca-Manuela Zlătescu, președinta Fundației Iuliu Maniu, Ion Mihalache, a asigurat moderarea evenimentului contribuind la crearea unei atmosfere deschise pentru schimbul de idei și opinii, mai mulți participanți luând cuvântul și adresând întrebări.
Domnul Adrian CIOROIANU a abordat tema „Politicianul român și colapsul democrației. Cazul Iuliu Maniu”. Prin prisma experienței și cercetării sale, a oferit o analiză a modului în care personalitatea și acțiunile celor doi oameni politici au influențat cursul evenimentelor istorice din România și a evidențiat importanța opoziției democratice, nu doar ca forță politică, ci și ca sursă de speranță și rezistență în fața opresiunii.
” Iuliu Maniu și Ion Mihalache sunt adevărate modele de conduită morală în perioadă de criză, exemple ce trebuie duse mai departe și prezentate tinerilor”
Dinu ZAMFIRESCU a vorbit despre „Rolul opoziției democratice într-un sistem autoritar”, subliniind complexitatea provocărilor cu care se confrunta democrația în acele timpuri, așa cum se confruntă și în prezent.
Ne-a bucurat și am apreciat în mod deosebit prezența la eveniment a tinerilor studenți de la Facultatea de Istorie – Universitatea din București, tineri care reprezintă viitorul și pe umerii cărora stă sarcina păstrării democrației și a libertăților de care ne bucurăm astăzi. Participarea la conferință a fost nu doar un semn al angajamentului lor față de studiul istoriei, ci și al dorinței de a înțelege lecțiile trecutului pentru a naviga cu înțelepciune provocările prezentului și ale viitorului. Acești tineri au avut oportunitatea de a asculta din primă sursă, de la dl Dinu ZAMFIRESCU și dl Nicolae CONSTANTINESCU, despre realitățile crude ale vieții sub regimul comunist, experiențe trăite de mari figuri politice precum Iuliu Maniu, Dinu Brătianu, Ion Mihalache.
Așa cum dl Răsvan CERNAT, vicepreședintele Jockey Club Român, a mai spus la un alt eveniment recent pe temă istorică, considerăm că astfel de interacțiuni între generații sunt extrem de importante în educarea și sensibilizarea tinerilor cu privire la cunoașterea istoriei, la conștientizarea prezentului și încurajarea la implicare civică și politică. În mod special în perioade de criză, când este esențial felul în care te poziționezi, atât la nivel individual cât și la nivel de grup, pentru a acționa în mod responsabil și pentru a asigura un parcurs corect și drept al României în viitor.
Prin dialog și educație, încercăm să păstrăm reflecția asupra trecutului, să inspirăm aprecierea libertăților de care ne bucurăm astăzi și să promovăm un angajament ferm față de valorile democratice. Această moștenire a luptei pentru democrație și libertate trebuie să fie transmisă cu grijă și respect de la o generație la alta, astfel încât erorile trecutului să nu fie repetate, iar viitorul să fie construit pe fundamente solide.
“Lagărele şi închisorile pot închide oameni şi-i ucide, dar nu pot închide şi nici ucide ideile care circulă oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspăimântă omul, dar nu sugrumă ideea, care biruie totdeauna când este sprijinită de lege, de libertate şi de morală. Ce înseamnă viaţa mea sau a aceea a 50 – 60.000 oameni sacrificaţi în felul acesta dacă este vorba ca prin jertfele vieţilor noastre să nască o Românie Mare, liberă şi neatârnată. Pe mine nu mă îngrozeşte nici lagărul, nici moartea şi am încredere deplină în soarta bună pe viitor a României.” Iuliu Maniu, 1947
_____________________________
Înapoi la secțiunea Evenimente culturale.